Şirket Nasıl Kurulur? Gerekli Belgeler Nelerdir?

Şirket Nasıl Kurulur? Gerekli Belgeler Nelerdir?

Şirket kurmaya karar vermeden önce kuracağınız şirketin türünü belirlemeniz önemlidir. Sermayenizin yeterli olup olmadığını anlamanız için buna karar vermelisiniz. Şirket kurmadan önce mutlaka bir piyasa araştırması yapmalısınız. Piyasa koşullarının kuracağınız şirket için elverişli olması bu esnada en önemli noktadır. Şirketler; şahıs şirketleri, anonim şirketleri ve limited şirketleri olarak 3 ana türe ayrılırlar. Limited ve anonim şirketleri, sermaye şirketleri kategorisine girerler.

Şahıs Şirketi Kurmak

Şahıs firmaları limited ve anonim şirketlerine oranla daha düşük bir iş hacmine sahiptirler. Kuruluşu en kolay şirket türü olduğundan çokça tercih edilir. Şahıs şirketi kurmak için kendiniz başvuru yapabilir ya da bir muhasebeciye yetki verebilirsiniz. Şahıs şirketleri genel olarak kurucusunun isim ve soy ismini taşır. Şahıs şirketleri için muhasebeci ücretleri daha az maliyetlidir.

Şahıs Firması Kurmak İçin Gerekli Belgeler

Şahıs şirketi kurmak için noterden alacağınız imza beyannamesi, (varsa) muhasebeci vekaleti, ikamet belgesi, kira kontratı ve iki adet fotoğrafa ihtiyaç vardır.

Limited Şirketi Kurmak

Limited şirketler en az bir ortakla kurulabilirler. Sermaye şirketleri kategorisine giren limited şirketlerinin kuruluşu şahıs şirketlerine göre daha maliyetlidir. Limited şirketlerinin en fazla 50 ortağı olabilmektedir. Limited şirketi kurmak için asgari olarak en az 10.000 Türk Lirası sermayeniz olması gerekir.

Limited Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler

Limited şirketi kurmak için de şahıs şirketinde olduğu gibi noterden tasdikli belgelere ihtiyaç vardır. Noter tasdikli sözleşme, ikametgâh belgesi, oda kayıt beyannamesi, kira kontratı gerekmektedir. Bunun yanı sıra sermayenin yatırıldığına dair dekont gereklidir. Limited şirketlerinin kurulması için dilekçe yazılması şarttır.

Anonim Şirketi Kurmak

Anonim şirketi kurmak için limited şirketinden çok daha fazla sermayeye sahip olmanız gerekir. 50.000 Türk Lirası anonim şirketi kurmak için gerekli olan minimum sermaye miktarıdır. Anonim şirketler için bir ortaklık üst sınırı bulunmamaktadır. Sabit vergi oranına sahip anonim şirketler yüksek gelire sahip şirketler için uygundur.

Benzer Yazı:  Türkiye’de Haftada 18 Bin Siber Saldırı

Anonim Şirket Kurmak İçin Gerekli Belgeler

Her ortak için gerekli imza beyannamesi ve nüfus cüzdanı örneği gereklidir. Müdür için noterden imza sirküleri alınmalıdır. Bunun yanı sıra ana sözleşme onayı, oda kayıt beyannamesi, sermaye yatırıldı dekontu, kuruluş bildirim formu alınması zorunludur. Tüm bu belgeler noterden tasdikli olmak zorundadır.

Şirket kurmak girişiminizin ilk aşamasıdır. Ticari hayatta fırsatları yakalamak ve başarıyı sağlamak uzun ve meşakkatli bir yol olmakla beraber tatlı bir telaştır. Bu meşakkatli ve zor yolda sizlerin yanında olmak Türkiye’nin ERP ve Dijital Dönüşüm Merkezi olarak bizim en asli görevimizdir. Girişiminizi gerçekleştirirken bu yolda size destek olacak Erp ve Kurumsal İş Yazılımlarımızı incelemek isteyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DİA'yı denemek ister misiniz?
DİA'yı denemek ister misiniz?