Tedarik Zinciri Yönetiminin Temel Evreleri ve Faydaları Nelerdir?

Tedarik zinciri; işletmenin genel özelliklerine göre önemi değişen bir kavramdır. Ancak, işletmenin büyüklüğünden bağımsız olarak tedarik zincirinin bir işletmenin can alıcı noktalarından birisi olduğunu söylemek gerekir. Tedarik zincirinin ne olduğunu anlamak için birtakım temel evrelerini iyi bilmek zorunludur. Tedarik zinciri; bir ürün veya hizmetin tedarikçiler, üreticiler, dağıtımcılar, toptancılar, perakendeciler ve son olarak tüketiciler arasındaki ilişkisini ifade eden bağlantılar bütünüdür. Tedarik zinciri; işletmenin tüm departmanlarını ve onların çalışma süreçlerini doğrudan ilgilendirmektedir. Ürün veya hizmetlerin tedarikçiden başlayarak müşteriye ulaşmasına kadar devam eden süreç ve bu süreçteki tüm faaliyetlerini kapsamaktadır. Söz konusu süreç içerisinde teknoloji, insan kaynakları, firma yapıları ve kaynakları dahil olmak üzere birçok etap yer almaktadır.

Tedarik zinciri içerisinde yer alan tüm kaynak ve bileşenler; sonuç olarak ürüne dönüştürülmektedir. En son kısımda ise müşteriye ulaştırılmaktadır. Tedarik zinciri; ilişkiler ve bağlantılar bütünü olarak ifade edilmektedir. Bu süreçte tedarikçiler, üreticiler, dağıtımcılar, perakendeciler, toptancılar ve tüketicilere kadar bir ilişki söz konusudur. Zinciri oluşturan halkalar arasındaki ilişki düzenlidir. Tedarik zincirinin bir de iş süreçleri yer almaktadır. Üretimden başlayarak stok yönetimi, malzeme temin edilmesi, dağıtılması, satış faaliyetleri, tedarik, müşteri ilişkileri yönetilmesi gibi süreçler; tedarik zincirinin ilerlemesini sağlamaktadır.

Tedarik zincirini kısa örneklerle açıklamak mümkündür. Her şirketin farklı kuruluş amaçları bulunmaktadır. Üretme amacına sahip olan işletmeler, bu sürece mal almakla başlar. Tedarik zincirinin iyi bir şekilde planlanması için kaliteli bir tedarik zinciri yönetimi yapılmalıdır. Tedarik zincirini başarılı bir şekilde yönetemeyen işletmelerin ellerinde siparişleri olduğu halde girdinin eksik olmasından mütevellit siparişlerini yetiştirememe gibi sorunlarla karşılaşması söz konusu olacaktır.

Tedarik zinciri yönetimine dair açıklayıcı bir video;

Tedarik Zinciri Yönetiminin Temel Evreleri Nelerdir?

Tedarik zincirinde zinciri meydana getiren tüm unsurların birbirleriyle bütünleşmiş olması gerekmektedir. Ürünlerin tedarikçiden müşteriye ulaşmasına kadar olan süreçlerde birden çok fonksiyon; belirli görevleri belirli işlevler doğrultusunda yerine getirmektedir. Tedarik zinciri yönetiminin temel evrelerinden bahsetmek gerekirse;

– Talep ve siparişlerin yönetilmesi; söz konusu evrenin ilk kısmını meydana getirmektedir. İşletmeye müşteriler tarafından ulaşan siparişlerin eksiksiz ve sorunsuz olarak karşılanması için aktif bir sipariş yönetimi uygulamaya konmalıdır.

– Satın alma süreci; üretim için gerekli olan bütün ürün ve malzemelerin hızlı, kaliteli ve sağlıklı bir biçimde temin edilmesini kapsamaktadır.

– Planlama; işletmenin faaliyetleri içerisinde bulunan üretim sürecinin maliyet hesaplarıyla beraber en doğru şekilde planlamasının yapılmasını kapsamaktadır.

– Üretim süreci tedarik zincirindeki en önemli süreç olarak dikkat çekmektedir. Bilhassa işletmeler için bu sürecin ne kadar önemli olduğundan bahsetmek gerekir. Satın alınan malzemenin en doğru araçlarla, istenilen süre ve kalite kriterleri doğrultusunda mamüle dönüştürülmesi önem taşımaktadır. Üretim; genel olarak, ürün ve hizmetlerin miktar ve faydalarını arttırmaya yarayan bir eylem olarak dikkat çekmektedir.

– Stok yönetimi; işletmenin sahip olduğu tüm ürün ve hizmetlerin üretim planlarına uygun olarak stok seviyelerinin belirlenmesini kapsamaktadır. Ayrıca, söz konusu stok yönetiminin doğru bir şekilde yapılmasını içermektedir.

– Depo yönetimi; stok yönetimiyle yakından alakalıdır. Stok yönetimi sonucunda kurgulanan stokların nasıl ve hangi miktarda depolandığının yönetilmesi, üretimi biten ürünlerin depolanma süreci, söz konusu ürünlerin sevkiyata hazır halde tutulması gibi süreçlerin planlanması ve yönetilmesi; depo yönetiminin kapsamı içerisinde bulunmaktadır.

– Sevkiyat; üretimi biten ürünlerin satışa hazır halde depodan alınması ve müşteriye ulaştırılması sürecini içermektedir.

 

Lojistikte tedarik zinciri yönetimi;

Tedarik Zinciri Yönetiminin Faydaları Nelerdir?

Tedarik zinciri yönetimi; her şeyden önce doğru araçlarla yapılmalıdır. Bu sayede, işletmenin tüm faaliyetlerinin aksatılmadan yürütülmesi söz konusu olacaktır. Tedarik zinciri yönetimi; bir işletmenin karlılığını arttırması ve işlerini büyütmesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Daha büyük bir işletme olmak isteyen işletme sahiplerinin tedarik zinciri yönetimini iyi kurgulaması gerekir. Bunun dışında da tedarik zinciri yönetiminin birtakım faydaları bulunmaktadır.

Tedarik zinciri yönetimi sayesinde müşteri memnuniyeti %100 oranında artacaktır.

– İşletmeye ulaşan siparişlerin en iyi şekilde karşılanmasını sağlamaktadır.

– İşletmenin lojistik maliyetlerinin düşmesini sağlayacaktır.

– İşletmenin verimlilik ve başarısı artacaktır. Ayrıca, işletme, daha yüksek kapasiteyle iş sunabilecektir.

Tedarik zinciri yönetimi sayesinde işletme, kendisine ulaşacak talepleri en doğru şekilde tahmin edebilecektir.

– İşletmenin teslimat performansları çok daha iyi bir seviyeye gelecektir.

– Tedarik çevrim süresinin kısalmasını sağlar.

Tedarik zinciri yönetimi sayesinde işletmelerin üretim devamlılığı sağlanacaktır.

– Tedarik zinciri yönetimi; işletmenin bağlı olduğu sektördeki ani değişimlere karşı daha hazırlıklı olmasını sağlayacaktır.

– Son olarak, bu yönetim sayesinde işletme, tüm maliyetlerinde ciddi bir tasarruf elde edecektir.

Tedarik Zinciri Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Tedarik zinciri yönetiminde işletmelerin birtakım sorulara cevap vererek süreci yönlendirmesi gerekmektedir. Her şeyden önce, işletmenin faaliyetlerini devam ettirmek adına temin etmesi gereken ürün ve hizmetlere karar vermesi şarttır. Ayrıca, ürün ve hizmetlerin fiyat aralığının ve kalitesinin hangi seviyede olması gerektiğine karar verilmelidir. İstenilen ürün ve hizmetlerin temin edilebileceği tedarikçi firmalar belirlenmelidir. Söz konusu tedarikçilerin pazar durumları, rekabetteki halleri ve tanınırlıkları hakkında fikir sahibi olunmalıdır. İşletmenin iç piyasaya alternatif olarak dış piyasa seçeneklerinin varlığı hakkında araştırma yapması gerekir. Ayrıca, ürün ve hizmetlerin satın alınması noktasında peşin alımlarda indirim olup olmadığı veya vadeli alımlarda maliyet farkı gibi unsurların varlığı hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Tedarik zinciri yönetimi sürecinde işletmenin bulunduğu pazardaki fiyat değişimlerinin nelerden etkilendiği ve hangi seviyede olduğu tespit edilmelidir. Buna ek olarak, tedarikçilerle iletişim kurmak için en doğru yöntemin ne olduğuna karar verilmelidir.

Tedarik Zinciri Yönetiminin Avantajları

Tedarik zinciri; tedarikçiler, üreticiler, dağıtıcılar ve perakendecilerden meydana gelmektedir. Günümüzün finans dünyasında tedarik zincirinin oldukça önemli bir yere sahip olduğu aşikardır. Tedarik zinciri yönetimi; hammaddenin satın alınmasıyla başlayan sürecin ürünün oluşturulması ve müşteriye ulaştırılmasına kadar devam etmesinde belirleyici olan malzeme ve bilgi akışının süreci oluşturan kişiler arasında etkin bir şekilde sağlandığı yönetsel görevler olarak bilinmektedir.

Operasyonların tasarlanması, planlanması, işletilmesi, kontrol edilmesi ve izlenmesi gibi temel iş süreçlerinin entegrasyonunun en doğru şekilde sağlanarak müşteri memnuniyetinin arttırılmasına yönelik olan birtakım çalışmalardır. Tedarik zinciri yönetiminin farklı amaçları bulunmaktadır. Lojistik süreçlerin düzenlenmesi, tedarik sürecine dair her detayın iyileştirilmesi, satın alma konusunda rekabetçiliğin artması, talep ve tedariğin dengede tutulması söz konusu amaçlar içerisinde yer almaktadır.

Temel tedarik zinciri yönetim süreçleri arasında satış ve operasyon planlama, talep ve sipariş yönetimi, stratejik iş planlaması, üretim, stok yönetimi, depo yönetimi ve sevkiyat yer almaktadır. Söz konusu zincir yönetiminin verimli araçlarla en doğru şekilde yapılması halinde şirket büyüyecek ve kar oranı artacaktır. Tedarik zinciri yönetiminin ne kadar faydalı olduğundan yukarıda bahsetmiştik. Öncelikli olarak müşteri memnuniyetini arttıran tedarik zinciri yönetimi sayesinde üretimde devamlılığın sağlanması, stokların azalması, maliyetlerin düşürülerek tasarruf edilmesi gibi avantajlar sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra, işletmenin bulunduğu pazardaki ani değişimlere karşı direnç kazanılmasını sağlayacaktır.

Günümüz ekonomik dünyasında kar elde etmenin tek yolunun satış yapmak olmadığını ifade etmek gerekir. Satın alırken ve üretirken ortaya çıkan sürecin şirketin kar edip etmeyeceğini belirlediği bilinmektedir. Her şirket, devamlılık sağlamak zorundadır. Söz konusu devamlılık sağlanırken tedarik zinciri halkaları üzerinde doğru kararlar alınmalıdır. Analiz ve geliştirmeler yapılmalıdır. Bütün faaliyet süreçlerinin kontrolü ve koordinasyonu sağlanmalıdır. Tüm bu kriterler; tedarik zincirinin bütününde devamlılık sağlayacaktır. Sonuç olarak, karlılık ve müşteri tatmini gibi amaçlara kısa zamanda ulaşılacaktır. Bu noktada, organizasyonların performanslarının artması için işletmelerin tedarik zinciri yönetimine önem vermesi gerekmektedir. Tedarik zinciri yönetiminde muhakkak profesyonellerle çalışılmalıdır. İşletmelerin hepsinin farklı bir odağa sahip olduğu bilinmektedir. Bazıları ürün odaklı, bazıları hizmet odaklı, bazıları perakende odaklı, bazıları ise e-ticaret odaklı faaliyetler sürdürmektedir. Ancak, her ne olursa olsun, tedarik zinciri yönetimi; zor ve emek isteyen bir süreçtir.

Tedarik Zincirinde Rekabetin Sağladığı Faydalar

Ekonomik şartların ağırlaşmasından dolayı firmalar arasındaki rekabetin farklı bir noktaya geldiğini söyleyebiliriz. İşletmelerin küçük, orta veya büyük olmasından bağımsız olarak söz konusu değişime ayak uydurması şarttır. Geleneksel yöntemlerden vazgeçmeyen işletmeler; rekabette geri kalarak piyasada tutunamazlar. Ancak, değişime ayak uydurabilen her firma, gelişerek başarısını katlayacaktır. Ancak, rekabetin tahmin edilemez boyutlarda olmasından dolayı işletmelerin kısa dönemler için yapmış olduğu iyileştirmeler yetersiz kalmaktadır. Her işletme; uzun dönemli, temele yönelik ve stratejik iyileştirmelerden yana olmaktadır. Tedarik zinciri kavramı; bu noktada öne çıkmaktadır. Tedarik zinciri; işletmeler için oldukça önem taşımakla beraber karmaşık bir yapı olarak dikkat çekmektedir.

Tedarik zinciri yönetimi sayesinde işletmeler; müşterilerin değişen isteklerine cevap vererek pazar koşullarına uyum sağlama şansına kavuşurlar. Buna ek olarak, tedarik ve operasyon maliyetlerinin azaltılması hedeflenmektedir. Tedarik zinciri; ürüne duyulan talep, müşteri beklentileri ve üretim süreçleri arasındaki dengeyi sağlamakla yükümlüdür. Söz konusu dengenin sağlanması noktasında tedarik zincirinin devamlı olarak geliştirilmesi ve iyileştirilmesi şarttır. Tedarik zinciri yerinde sayıyorsa bu durum, işletmenin bir yerlerde yanlış yaptığını göstermektedir.

Tedarik zinciri yönetimi; yöneticiler ve çalışanlar tarafından iyi anlaşılmak zorundadır. İyi anlaşılmadığı takdirde işletme içi çözümlerde fayda sağlaması beklenemez. Bu konuyla alakalı olarak yapılan çalışmalarda işletmelerdeki birçok problemin aslında tedarik zinciri içerisindeki yanlış planlamadan kaynaklandığı ortaya çıkmıştır. Günümüz piyasa koşullarında işletmelerin birbiriyle rekabet etmesi için tedarik zincirinin rekabet gücü ve yetenekleri ön planda olmak zorundadır. Tedarik zinciri yönetimi; kaliteli ve etkin bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Verimli bir tedarik zinciri sayesinde tedarik zinciri üyesi olan işletmelere maliyet bakımından önemli avantajlar sağlanacaktır. Ancak, tedarik zinciri rekabet gücü ve imkanlarının artması için her şeyden önce tedarik zinciri üyelerinin rekaber güçlerinin arttırılması gerekmektedir.

Tedarik zinciri yönetiminin başarılı olması için tedarik zinciri üyelerinin faaliyet, performans ve kapasitelerinin birbiriyle uyumlu olması şartı bulunmaktadır. Küçük veya büyük olmasından bağımsız olarak tedarik zinciri yönetimini etkin bir şekilde gerçekleştiren işletmeler; bulundukları sektörde rekabet konusunda bir adım öne geçerler. Tedarik zincirinin gerektirdiği değişimlere ayak uyduramayan ve değişen koşullara hızlı cevaplar veremeyen bir işletme; kırılgan ve zayıf bir yapıya sahip olduğunu ispat etmektedir. Tedarik zincirinin etkin bir şekilde işletilmesi sayesinde işletmelerin fazladan kaynak kullanımı ortadan kalkacaktır. Elde edilen kaynak tasarrufu; daha çok verim elde edilmesi söz konusu olan alanlar için kullanılabilir. Tedarik zincirinin etkin bir şekilde yönetilmesi halinde zinciri oluşturan üyeler arasındaki rekabet azalacak, aralarındaki işbirliği artacaktır.

 

Benzer Yazı:  Barkod Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DİA'yı denemek ister misiniz?
DİA'yı denemek ister misiniz?