Şirket kurmak isteyen insanların aklında şahıs şirketinin mi yoksa limited şirketin mi daha avantajlı olduğuna dair sorular bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, ekonomik kavramlara ilgi duyan herkes, şahıs şirketi ile limited şirketin farklarını merak eder. Şahıs şirketi ile limited şirket arasındaki farkları anlamak için öncelikli olarak iki şirket türünün sahip olduğu özellikleri bilmek gerekir.
Şahıs Şirketi Nedir?
Şahıs şirketi; adından anlaşılabileceği üzere bir veya birden çok gerçek kişinin var olduğu bir şirket türüdür. Bu şirket türünde hem şirket ortaklarının hem de şirketin mal varlıklarının bir arada olması söz konusudur. Şahıs şirketinin birçok avantajı mevcuttur. Öncelikli olarak, şahıs şirketlerinin kurulma aşaması, diğer şirket türlerine kıyasla çok daha kolaydır. Bunun yanı sıra, şirket masraflarının daha az olduğundan rahatlıkla bahsedilebilir. Şahıs şirketi; genel olarak bakıldığında en çok tercih edilen şirket türüdür. Bilhassa, girişimcilerin bu şirket türüne sahip olmak istediği bilinir. Bunun nedeni, şahıs şirketlerinin dinamik bir yapısının olmasından kaynaklanmaktadır. Şahıs şirketinin devam ettirilmesi noktasında ortakların faaliyetlerinin etkili olduğu bilinmektedir. Bu yüzden, şahıs şirketinde daha işlevsel bir organizasyon göze çarpmaktadır. Ancak, şahıs şirketlerinin birtakım dezavantajları bulunmaktadır. Şahıs şirketlerinin kurulması ve ticari sicil kayıtlarının alınması çok daha kolaydır. Fakat, uzun süreli bir organizasyon planlayanlar için şahıs şirketlerinin doğru bir tercih olmayacağını belirtmek gerekir. Bir başka deyişle, genç girişimcilerin bekledikleri kar oranına şahıs şirketleri sayesinde ulaşması pek mümkün değildir. Şahıs şirketlerinin bir diğer özelliği ise ortakların şahıslara bağlı olmasıdır. Bu tür şirketlerde, ortak değiştirmek, diğer şirketlere kıyasla çok daha zordur. Bunun yanı sıra, yatırımcıların şahıs şirketlerine bakış açısı pek olumlu değildir. Şahıs şirketlerinin dinamik ve fonksiyonel yapısı, ilk başta yatırımcıların ilgisini çekiyor olabilir. Ancak, bu şirket türünde ortaklığın değişmesinin zor olması, birtakım sorunları beraberinde getirecektir. Şahıs şirketlerinde şirketleşmenin uzun bir sürece yayılması ve mali konularda beklentilerin elde edilmesi pek kolay olmayacaktır.
Limited Şirket Nedir?
Limited şirket; bir veya birden çok kişi tarafından kurulan şirket türüdür. Limited şirketin kurulması noktasında kurucuların gerçek veya tüzel kişiler olması mümkündür. 2018 yılında yapılan değişiklik sonrasında limited şirketlerin kuruluşu tek bir yerde toplanmıştır. Bu sayede, limited şirket kurulması, çok daha kolay hale gelmiştir. Bunun yanı sıra, limited şirket kurulması için notere gitme zorunluluğu yoktur. Limited şirket sözleşmesi; Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde imzalanmak zorundadır.
Bize 0850 885 06 36 telefon numarasını arayarak yada iletişim formunu doldurarak ulaşabilirsiniz.
Limited Şirket Nasıl Kurulur?
Limited şirket kurulmasında sermaye paylara bölünmektedir. Bu sebepten dolayı, limited şirketlerin hisse senedi veya tahvil çıkartması mümkün değildir. Limited şirket ana sözleşmesinde bütün ortakların ve müdürlerin kimlik bilgilerinin belirtilmesi zorunludur. Bunun yanı sıra, limited şirket ortaklarının bir tanesinin şirket müdürü olarak seçilmesi gereklidir. Bu kişinin sınırsız yönetim hakkına sahip olması söz konusudur. Limited şirketin ticaret unvanı, faaliyet gösterdiği sektör ile yakından ilgili olmak zorundadır. Limited şirket kurmak isteyenlerin bilmesi gereken önemli bir detay; bu tip şirketlerin bankacılık ve sigortacılık faaliyetlerinde bulunmasının mümkün olmamasıdır. Ancak, bu iki sektör dışındaki tüm iş kollarında faaliyet göstermesi mümkündür. Limited şirketlerde, ortaklığın devredilmesi zordur. Bilhassa pay devrimi yapılacaksa kesinlikle noter huzurunda yapılması gerekir. Limited şirkette kararlar, ortaklar arasında oylanarak alınmaktadır. Oy çokluğu, kararların alınmasında belirleyici olmaktadır. Bir limited şirket içerisinde yirmiden fazla ortak bulunuyorsa o şirkette iç denetçi bulundurulması zorunlu tutulmaktadır. Limited şirketin yönetimine dair her türlü değişiklik, genel kurul tarafından yapılmaktadır.
Limited Şirketlerde Sermaye ve Yönetim
Limited şirketlerde sermayenin en az 10 bin TL tutarında olması gerekir. Bunun yanı sıra ortakların sermaye paylarının değerinin en az 25 TL veya katları olması şarttır. Ayrıca, üzerinde herhangi bir haciz veya icra olmayan, devredilmesi mümkün olan her türlü gayrimenkulün sermaye olarak değerlendirilmesi söz konusudur. Ancak, manevi unsurların veya vadesi gelmemiş alacakların sermaye olarak konması mümkün değildir. Limited şirketlerde şirket yönetimi; temsili şirket sözleşmesi ile düzenlenmektedir. Şirketin yönetilmesi ve temsil edilmesi; müdür sıfatına sahip olan bir veya birden fazla kişiye verilmektedir. Bu noktada, en az bir ortağın şirketi temsil etme hakkına sahip olması şarttır. Limited şirketler içerisinde birden fazla müdür varsa bir tanesinin genel kurul tarafından Müdürler Kurulu Başkanı olarak atanması şarttır.
Şahıs Şirketi Mi Yoksa Limited Şirket Mi Avantajlıdır?
Şahıs şirketi kurarken herhangi bir sermaye şartı bulunmaz. İsteyenler, en fazla 1000 TL ile şahıs şirketi kurabilir. Ayrıca, şahıs şirketi, az bir sermaye ile kurulduktan sonra fatura kesmeye başlayabilir. Ancak, limited şirket kurarken sermaye şartı bulunmaktadır. Şahıs şirketinde sermaye ve kar paylaşımı gibi unsurlar söz konusu değildir. Bu yüzden, şahıs şirketinde vergi yükümlülüğü oluşmaz. Ayrıca, stopaj ödenmesi, birçok durum için geçerli değildir. Limited şirkette ise kar paylaşımının yapılması söz konusudur. Ayrıca, bu işlem, noter huzurunda yapılmaktadır. Şahıs şirketini kurmak kadar sonlandırmak da oldukça kolaydır. Şahıs şirketi, küçük ölçekli bir firma olarak hizmet veriyorsa yalnızca işletme defterinin tutulması söz konusu olacaktır. Şahıs şirketinin avantajlarına karşılık olarak vergi konusunda yüksek cirolar bulunduğunda limited şirket daha avantajlı olacaktır. Bunun yanı sıra, yapılan düzenlemeler neticesinde tek kişiyle limited şirket kurmak mümkündür. Limited şirketlerde müteselsil sorumluluk kavramı söz konusudur. Müdürden tahsil edilemeyen vergi ve SGK prim borçlarının ortaklardan tahsil edilmesi mümkündür. Limited şirketlerde hisselerin devredilmesi, genel kurul onayının alınmasının ardından noter huzurunda gerçekleşmektedir. Bunun yanı sıra, limited şirketlerde ana sözleşmede birtakım değişiklikler yapmak mümkündür. Ancak, bu değişiklikleri yapacak olan kişiler, sermayenin üçte ikisini temsil eden ortaklar olmak zorundadır. Limited şirketlerde şirketin elde ettiği kar üzerinden %20 oranında sabit vergi alınmaktadır. Bunun yanı sıra, yıl bitiminde kar dağıtımı yapılacaksa dağıtılacak karın %15 kurum stopajına tabi olduğunu hatırlatmak gerekir.
Şahıs Şirketi Mi Yoksa Limited Şirket Mi Kurulmalıdır?
Bu noktada, girişimcilerin kendi hedeflerini gözden geçirmesi gerekir. Uzun vadeli hedefleri olanların limited şirket tercih etmesi mantıklı olacaktır. Ancak, hedeflerine aşama aşama ulaşmak isteyenler ilk olarak şahıs şirketini tercih edebilirler. Bu yöntem, günümüzde çok popülerdir. Şahıs şirketi olarak faaliyetlerine başlayan firmalar, bir süre sonra kapasitelerini arttırarak limited şirkete dönüşmektedirler. Bir başka deyişle, kapitalizme uygun olarak hareket ederler. Genel olarak bakıldığında hem şahıs şirketlerinin hem de limited şirketlerin kendilerine özgü avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu yüzden, genç girişimcilerin hangi sektörde faaliyet göstermek istediklerine göre bir tercihte bulunması gerekir. Bankacılık ve sigortacılık faaliyetleri yürütmek isteyenlerin limited şirket kurması mümkün değildir. Bunun yanı sıra, kısa vadeli hedefleri olanların tercihinin şahıs şirketi olması gerekir. Ancak, uzun vadeli hedefleri olan ve tabiri caizse şirketleşmek isteyenlerin tercihi ise limited şirket olmalıdır. Limited şirketlerinin şahıs şirketlerine göre daha güçlü bir organizasyon olduğunu söylemek gerekir. Limited şirket sahibi olanlar, ayaklarını daha güçlü olarak yere basarlar.