Depoda Stok Fazlalıklarının Başlıca Nedenleri

Depoda Stok Fazlalıklarının Başlıca Nedenleri

  1. Daha kısa teslim süresi veren bir rakip : Bu sorunu çözmek için yapılan çalışmalar kolaylıkla bir basit daire oluşturabilir. Çünkü müşteri siparişlerini daha çabuk teslim edebilmek için akla ilk gelen tedbir “stokları arttırmaktır”. Mamul stoklarını arttırmaya çalışmak ise hem yarı mamul hem de ham madde stoklarının artışını getirir. Sonuçta birisi dur diyene kadar devam edilir, sonra durulur, bir süre sonra problem tekrarlandığında aynı süreç bir daha başlar. 
  2. Kalite Problemlerinin üstünü örtmek için: Satın alınan veya üretilen nesnelerin kullanılabilir kalitede olduklarından şüpheniz var ise biraz fazla alıyor veya biraz fazla üretiyor olabilirsiniz. Kalite problemlerini azaltırsanız bu fazlalıklar da azalacaktır. 
  3. Parti büyüklüğü: Her zaman “sadece ihtiyacımız kadar” temin edemeyiz. Bunun sebepleri arasında tedarikçilerin izlediği politika, alışkanlıklar, birim fiyatı düşürebilmek için miktarı arttırmak, hazırlık (ayar, set-up) sürelerinin uzun olması sayılabilir. Bu gerekçelerden kurtulmadan “sadece ihtiyacımız kadar” temin edemeyiz ve stoklarımızı arttırırız. 
  4. Kayıtlarınızın doğruluğuna güvenmediğiniz için: Stok kayıtlarımıza güvenmiyor isek (saymanın mümkün olmadığı her durumda) gereğinden fazla satın almak oldukça mümkündür. Diğer yandan “ürün ağaçlarının” doğruluğuna güvenilmiyor ise kullanılmayacak olanı almak veya kullanılacak olanı temin etmemek gibi problemler yaşarız. 
  5. Kaynaklarınıza güvenmediğiniz için: Sözünde durmayan tedarikçiler, verdiği tarihe uyamayan üretim bölümünüz sizi gereğinden fazla stoğa zorlar. Her iki kaynağınızın da niçin sözünde durmadığını veya duramadığını araştırmalı ve çözüm yolu bulmalısınız. 
  6. Talebin yönetilmemesi, tamamen kontrol dışı kabul edilmesi: Talep tahminlerinizin fazla iyimser olması, hızlı çalışamayan dağıtım ağı, kampanyalar için çok önceden hazırlığa başlamak, düzenli pazarlama faaliyetinin olmaması bu sonucu yaratır. Talep yönetilemiyor ise bu problemi stoğu arttırarak çözmek en çok izlenen yoldur. 
  7. Problemli ürün dizaynı: Üretim güçlüğü, kullanılan malzeme veya parçalarda standartlaşma sağlanmaması, bir parçanın sadece bir üründe ve her üründe farklı özelliklerde parçaların kullanımı stoklarınızı arttırır. Problemin çözümü tam tersini yapmak ile mümkündür. 
  8. Malzeme temin süresinin uzun olması: Uzun veya belirsiz temin süreleri ile karşı karşıya isek genellikle “güvenlik stoğunu” arttırız. Aslında her türlü belirsizliğin bir bedeli vardır, her sistem kendisini belirsizliklere karşı korumanın bir yolunu bulur, bulunan yol her ne olursa olsun daha fazla para harcamanızı gerektirir. Yapılması gereken belirsizlikleri azaltmak, uzun süreleri kısaltmaktır. 
  9. Dengesiz ve değişken üretim süreçleri : Dengesiz veya ortaya ne çıkartacağı belli olmayan üretim süreçleri normalden daha fazla “hurda” oluşmasına sebep olurlar, bunu engellemek için daha fazla kalite kontrol çalışması yapılır. 
  10. Dağınık, düzensiz yerleşim: Düzensiz yerleşim ve dağınıklık, kayıpları arttırır, var olanı bulmak güçleşir, firma içi taşıma artar, daha fazla kontrol ve daha fazla bilgisayar gerekir. Çaresi düzenli ve kullanım noktalarına yakın yerleşimdir. 
  11. MRP-II gibi bir planlama sisteminizin olmayışı: MRP, MRP-II gibi bir planlama kurgusunun izlenmemesi ve düşük veri entegrasyonu bilginin zamanında kullanılabilmesini ve doğruluğunu etkiler. Bilgi sisteminden faydalanmamanın neticesi ise her bölümün kendi başının çaresine bakmasıdır. Her bölüm kendi başına kaldığında ise stok asla azalamaz. 
  12. Maliyet muhasebenizin “birim maliyeti” düşürme çabası: Birim maliyet nasıl düşer ? Basit, daha fazla üreterek, çünkü dağıtılacak masraf (malzeme dışındaki değer) az da üretseniz çok da üretseniz hemen hemen aynıdır. Peki bunun sonucunda toplam maliyet azalır mı ? HayırPeki niçin bu yöntem izleniyor ? Çünkü “birim maliyet” bir performans kriteridir. Diğer yandan çalışılan toplam sürede bir verimlilik ölçüsüdür. Bunları değiştirmeden bu bakış açısını değiştiremezsiniz. 
Benzer Yazı:  Bir personelin işletmeye olan maliyeti nasıl hesaplanır?

Sonuç olarak Stok fazlalığın sebebi bazen üretimde bazen muhasebede bazen kalitede bazen sipariş taleplerinde veya diğer iş süreçlerinden birinde olabilir. Stok fazlalığını azaltmanın en etkili yolu tüm süreçlerinizi tek bir yerden yönetmek; bunu da Dia Yazılımın geliştirdiği Erp Programını ile kolaylıkla gerçekleştirebilir, zamandan tasarruf ederek, verimli bir şekilde şirketinizi yönetebilirsiniz. Size destek olacak stok takip programı çözümlerimiz için tıklayınız. Büyük düşünen firmalar için ERP Programımızı inceleyiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DİA'yı denemek ister misiniz?
DİA'yı denemek ister misiniz?