Mali Müşavir Kimdir? Ne İş Yapar?

Mali Müşavirler herhangi bir firmanın gelir giderini hesaplayan bunları kayıt altına alan ve aslında firma için değil devlet için çalışan insanlardır. Bu yüzden Mali Müşavirlerin görevi oldukça zordur. Firmaların Mali Müşavir ile çalışması ve firmalarında bulundurması kanunen zorunlu tutulmuştur. Firmalar Mali Müşavirler sayesinde, mali idarelerle olan alışverişlerini yaparlar. Yani Mali Müşavir demek devletin firmalara verdiği memurlar demektir. Çünkü Mali Müşavir devlet için çalışır.

   Bir firmanın kurulduğu yıldan bu yana maliyeye verilecek olan bütün raporlarını, beyannamelerini Mali Müşavirler vermektedir. Mali Müşavirler bu görevleri ile kamu idareleri ve firma arasında bir tampon bölge görevi oluşturmaktadırlar. Mali Müşavirler bir firmanın devlete karşı sorumluluklarını yerine getirdiğini belgeleyen kişilerdir. Sizlere Mali Müşavirlikten az da olsa bahsettiğimize göre nasıl Mali Müşavir olunur şimdi ona bakalım.

Bize 0850 885 06 36 telefon numarasını arayarak yada iletişim formunu doldurarak ulaşabilirsiniz.

Nasıl Mali Müşavir Olunur?

    Her meslekte olduğu gibi bu işi yapabilir belgesine sahip olmalısınız yani diplomaya. Öncelikle Mali Müşavir olabilmek için üniversitelerin ilgili bölümlerinden (4 yıllık) mezun olmalısınız. Ardından staj yapmanız gerekir fakat staj yapabilmek için sınava girmelisiniz. Bu sınav genel bir sınavdır. Eğer bu sınavı geçerseniz staj yapmaya hak kazandınız demektir. Kazandığınıza göre artık staj yapabilirsiniz bu süre toplamda 3 yıldır. Staj süresinde e-use sınavlarını tamamlamalısınız. 3 yıl sonunda stajınızı doğru bir şekilde bitirirseniz artık son aşamaya geçtiniz demektir. Son olarak mesleğinizi yapabilmeniz için staj bitiminden sonra meslek yeterlilik sınavına girmelisiniz. Bu sınavı da başarılı olarak bitirdikten sonra artık sizde bir Mali Müşavir sayılırsınız.

İŞ Hayatı

    Öncelikle hepimizin merak ettiği ücret konusunda bilgi vermekle başlayalım. Ücret konusunda deneyiminize göre arttığını belirtmekte fayda var. Başlangıçta alacağınız ücret ise normal asgari ücretin biraz daha üstünde olacaktır. Ayrıca Yeminli Mali Müşavir olup daha dolgun maaşlarla da çalışabilirsiniz. Yazımızın ilerleyen kısımlarında Yeminli Mali Müşavirlikten de bahsedeceğiz. Birçoğumuzun öncelikle merak ettikleri ücret konusundan da bahsettikten sonra artık iş hayatına geçiş yapabiliriz.

Benzer Yazı:  Gelir Tablosu Nedir ? Nasıl Hazırlanır ?

   Meslek hayatınız boyunca yapmanız gereken kendinizi daha deneyimli hale getirmektir. Deneyim için elbette çalışmaya başlamalısınız. Bu noktada başvurduğunuz firmalar sizi işe aldıklarında bünyesinde bulundurduğu bir diğer Mali Müşavir ile beraber çalıştıracaktır. Bir nevi mesleğinizin başlarında Mali Müşavir yardımcılığı yapacaksınız. Bu bir istisnai durum da diyebiliriz fakat piyasada durum biraz böyle işliyor. İşinizin ilk dönemlerinde sıklıkla gideceğiniz Vergi daireleri ve Maliye binaları artık sizler için işinizin en önemli parçaları olacaktır. Öyle ki bu binaları o kadar sık ziyaret edeceksiniz ki artık temizlik çalışanlarına kadar hepsini tanıyacaksınız.

    Bir müddet işi iyice kavrayıp deneyim sahibi olduktan sonra artık yüksek maaşlar ve rahat iş ortamı sizi bekliyor demektir.

Mali Müşavirlikte Yükselmek

   Her işte olduğu gibi Mali müşavirlikte de doğru adımlar atıldığı ve kendimizi geliştirdiğimiz takdirde mesleğimizi yükseltebiliriz. Mali müşavirler mesleklerini yükseltmek için Bağımsız Denetçi ya da Yeminli Mali Müşavir olabilirler.

Bağımsız Denetçi

      Herhangi bir firmaya bağlı kalmadan kendi işimi kendim bulurum diyorsanız Bağımsız Denetçi olabilirsiniz. Bağımsız Denetçiler bir nevi freelance çalışan kişilerdir. Fakat bu işe girmek için bazı yetkinliklere sahip olmanız gerekmektedir. Öncelikle sicilinizi temiz olması gerekir. Kendinizi bu işi yapacak yetkinlikte görmeniz gerekir. Eğer Bağımsız Denetçi olmak istiyorsanız bu sizin tanınan biri olmanızı gerektirecek bir durumdur. Kısaca daha önceden piyasada çalışmış olmanız ve adınızdan bahsettirmiş olmanız gerekir. Çünkü hiçbir firma bu denli önemli işini hiç tanımadığı birine vermek istemeyecektir. Mali Müşavirlik firmaların özellikle seçtiği ve denetlemek istediği kişilerdir. Bir firmanın bir nevi geleceğini emanet ettiği insanlardır Mali Müşavirler. Bu sebeple iş vermesi için o kişiye güvenmelidir. Bahsettiğim üzere Mali Müşavir öncelikle kendisini öne çıkarması gerekir bu işi freelance yapabilmek için.

Benzer Yazı:  Puantaj Nedir?

    Bağımsız Denetçilerin en büyük avantajı birden fazla firmayı denetleyebilmesidir. Bu da tabi ki daha yüksek maaş demek oluyor. Bu yüzden birçok Mali Müşavir bağımsız olmak istiyor. Fakat dediğimiz gibi bağımsız Mali Müşavir olmak kolay değil.

Yeminli Mali Müşavir

      Yeminli Mali Müşavirler mali müşavirlerin yaptığı işlerden bağımsız olarak danışmanlık, denetim faaliyetleri dışında, tasdik işlerini de yapabilen kişilerdir. Tasdik işleri özellikle vergi beyannameleri ve ekleri ile mali tablolarla ilgili yapılan iş çeşididir. Yeminli Mali Müşavirlerin normal mali müşavirlerden bir diğer farkı da defter tutmamalarıdır. Yeminli Mali Müşavirler devlete sunulacak olan bir işte yolsuzluk olmadığına dair tasdik veren kişilerdir. Bu sebeple de yemin ederler. Ne kadar büyük bir iş söz konusu ise yeminin boyutu da o derece artacaktır. Bu sebeple de alınacak ücret yeminin boyutuna göre değişmektedir. Yeminli Mali Müşavirlerde tıpkı denetçiler gibi serbest meslek olarak çalışırlar. Bu meslek dalında en çok para kazanan kişi Yeminli Mali Müşavirdir.

Dikkat Etmeleri Gereken Nokta

   Mali müşavirlerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta iyi ve planlı olarak zamanı yönetebilmektir. Bir mali müşavirin en büyük rakibi zamandır. Mali müşavirlerin yaptığı bütün işler planlı olmalı ve ona göre hareket etmeleri gerekir. Çünkü mali müşavirlerin yaptığı ve belirtmesi gereken her işler belli zamanlarda yapılmalıdır. Tıpkı bizlerin ödemiş olduğu elektrik, su, internet vb. faturaları gibi. Bu yüzden mali müşavirlerin planları haftalık veya aylık değil yıllıktır. Bu da demek oluyor ki yaptığınız işi takviminiz belirliyor.

       Mali müşavirlik mesleği her meslek dalında olduğu gibi sevilerek yapıldığı takdirde ne kadar zor olsa da yapılacak güzel işlerden biridir. Özellikle meslek sahibi olan kişi kendini sürekli geliştirirse hem daha rahat bir iş ortamı ile hem de daha dolgun maaşlar ile çalışacağını unutmayıp ona göre hareket etmesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DİA'yı denemek ister misiniz?
DİA'yı denemek ister misiniz?