Nace Kodu Nedir?

NACE KODU; başvuru için kaynak niteliğindeki bir uygulamadır. Bu uygulama kaynağı, ekonomik faaliyetler için kullanılmaktadır. Her iş yerinin, firmanın farklı faaliyet alanı bulunmaktadır. Nace kodu verilirken bu faaliyet alanları göz önünde bulundurulur. Nace kodu 6 haneli olarak belirlenir.

Avrupa birliği bu Nace kodu denen kaynağı çok öncesinde kullanmaya başlamıştır. Türkiye; Avrupa birliği uyum sürecinde bu kaynağı kullanmaya başlamıştır. İş sağlığı ve güvenliği konuları için belirlenen tehlikeler için NACE KODU kullanılmaya başlanmıştır. Avrupa birliği uyum süreci çalışmalarında kullanmaya başladığımız NACE kodu birçok bakanlığımızca kullanılmaktadır. Örneğin Aile bakanlığı, sosyal hizmetler bakanlığı gibi kurumlar NACE KODU kullanır. Bu bakımdan birçok kurum ve kuruluşta bu kod kullanılmaya mecbur hale gelmiştir. Nace kodunun SGK sicil numarası rakamları ile bir ilişkisi bulunmaktadır. Internet üzerinden sorgulama yapılması mümkün değil ise bu yolla da sorgulama yapmak mümkündür.

NACE KODU Ne İşe Yarar?

NACE KODU, iş yerinin bütün faydalı ve zararlı bilgilerinin kaynağı olan bir uygulamadır. Bunun yani sıra hangi şirket tipi seçileceği bu konu için önemli bir unsurdur. Bundan sonra yapılacak olan mekânın seçimidir. Mekan seçildikten sonra iş yeri kontratı yapılır ve ticaret odasına sicil kaydı oluşturulur. İş yerinin tehlikeye girmesi durumunda bu kod devreye girer. Bu kod hangi sınıf tehlike arz edildiğini belirlemektedir. Bu sınıflanmaya göre tehlikesiz, tehlikeli veya az tehlikeli gibi bir liste vardır. Bu listenin neresinde olunacağını NACE kodu belirlemektedir.  Yeni bir iş yerine sahip olunduğundan her şeyden önce hangi iş kolunda faaliyet gösterileceğine karar verilir. Ve buna göre bir NACE KODU belirlenir. Bu konu son derece önemlidir. Doğru bir şekilde tespit edilen NACE KODU iş yerinin tehlike sınıfını da doğru bir şekilde belirlendiği anlamına gelmektedir. Böylece iş güvenliği konusunda yaşanabilecek yasa ve ya konum sıkıntısı yaşanmamış olur. Bu da işin sürekliliği acısından önemli bir konudur.

Benzer Yazı:  PEST Analizi Nedir?

NACE kodunun öğrenilmesi iş yerleri için çok önemlidir. Çünkü bu kod olmadan iş yerlerinin devamlılığının tehlikeye girmesi söz konusudur. Is yeri açmaya kadar verenlerin bunu bilmesi tavsiye edilmektedir. Eğer uzun süre devam eden bir işletmeye ve ya şirkete sahip olunmak isteniyorsa; yasalara uygun bir is güvenliği ve SGK için  bu kodun bilinmesi şarttır.

Is yeri açmaya kadar veren kişilerin diğer bütün faaliyetlerden önce bahsi geçen tehlike listesinin hangi madde içerisinde olduğunu öğrenmesi çok önemlidir. Çünkü bu liste işin hangi iş güvenliği kapsamına girdiğini belirten ve açıklayan bir listedir.

Örneğin; tehlikeli sınıfında olan bir işletme için yangın tüpü, baret takma gibi us güvenliği kuralları var ve siz bu konuyu henüz öğrenemediyseniz; yapılacak denetleme sonucunda maliyeti yüksek cezalarla karşılaşmanız mümkündür. Bu durumların yaşanmaması acısından muhakkak bu kod öğrenilmelidir. Kodu öğrenip listede yer alan tehlike açıklamasına göre gerekli düzenlemelerin yapılması is yeri açışınsan son derece önemlidir.

Bize 0850 885 06 36 telefon numarasını arayarak yada iletişim formunu doldurarak ulaşabilirsiniz.

 NACE KODU Öğrenmek İçin Ne Yapılmalıdır?

NACE KODU öğrenmenin birçok farklı yolu vardır. Türkiye odalar ve borsalar birliği NACE sorgulama sayfası bulunmaktadır. Buradan NACE sorgulama seçeneğine tıklayarak NACE KODU öğrenmek mümkündür. Açılış yapmadan önce bu kodu öğrenmenizde fayda vardır. Çünkü daha sonrasında doğabilecek sorunları önlemenin en kolay yolu budur. Ve hazırda bu kodun bulunması her zaman faydalıdır.

Bulunan iş yerinin NACE Kodunun öğrenilmesi için ise işletmenin SGK sicil numarasının rakamlarına bakmak yeterlidir. Bu sicil numarasının 2.3.4 ve 5. rakamları iş yerinin NACE KODU olmaktadır. Bu kodu tehlike sınıfı listesi ile karşılaştırarak bulabilmek mümkündür.

NACE KODU 2005 yılı içerisinde ocak ayı itibariyle resmi gazetede yayınlandı. Ve gerekli açıklamalar yapıldı. Bu tarihten itibaren her işletme bu kod ile birlikte tehlike listesinde yer alan bütün kurallara uymak durumunda kalmıştır. Bu tarihten itibaren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bu görevi almış oldu. Bu yüzden Nace kodu ve teklifle listesi anlamında buraya bağlı olunduğu her işletme ve ya firma sahibi için önemle bilinmesi gereken bir konudur. Bu konunun atlanmaması ve sürekli takip edilmesi gerekmektedir.

Benzer Yazı:  ÜRETİM MALİYETLERİ NASIL HESAPLANIR?

NACE KODU üzerinde bulunan her bir rakamın ayrı ayrı anlamları bulunmaktadır. Bu kod altı haneden oluşmaktadır. Ve her bir rakamın kendine özel bir anlamı olmaktadır. Bu anlamları iyi bilmek iş yeri sahibinin avantaj kazanmasını sağlamaktadır.

Kod üzerinde bulunan ilk iki rakam; genel olarak faaliyet alanın ne olduğunu ifade etmektedir. Kod üzerinde kalan diğer dört hane ise iş yerinin diğer alt faaliyet sınıflandırmasının ne olduğunu ifade etmektedir.

Sgk numarasının 3. Hanesinden 8. Hanesine kadar olan kısım NACE KODU olarak ifade edilmektedir. Eğer bu kod öğrenilmemişse iş yeri sahibi buradan koda ulaşabilmektedir. Örneğin; tatlı satışı yapan bir firma sahibi tehlike listesine bakmak isterse ilk iki rakamdan tatlı alanının tehlike sınıfına bakabilir. Alt sınıflandırmalar için de son dört rakama bakması gerekmektedir. Genellikle böyle yerler az tehlikeli olarak geçmektedir. Bu tip az tehlike iş yerlerinin alması gereken önlemler; genellikle iş yerinde yaşanabilecek kazalarla ilgilidir. Örneğin yangın çıkma ihtimali gibi her iş yerinde olabilecek kazalar ile ilgili yangın tüpü bulundurmak gibi bir önlem istenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DİA'yı denemek ister misiniz?
DİA'yı denemek ister misiniz?