ERP Bileşenleri

Enterprise Resource Planning(Kurumsal Kaynak Planlaması) yani ERP bir şirketin veya işletmenin, ham madde ve kaynak planlaması, finans, üretim ya da hizmet için gerekli iş gücü, makine ve iş malzemeleri gibi yapılan işin gerekli tüm kaynaklarını en verimli şekilde kullanılmasını sağlayıp, gerekli düzenlemeleri yapan birleşik yönetim yazılım sistemidir. Şirketlerin ve işletmelerin, ham madde alımından üretime ve üretimden satışa kadar her bir evresi aslında birbirine bağlantılı birleşenlerdir. Bu birimlerin ayrı ayrı kontrolü oldukça zorlayıcı olmaktadır. Zahmetli ve büyük ihtimalle de verimi normalden daha düşük olmasına neden olacaktır. ERP programı tek bir veri tabanında bütün bu ayrı birimleri toplayıp, kontrolünü sağlayarak verimin en üst seviyede olmasını sağlar. Tüm işletmelerin asıl amacı tabi ki verimi arttırmak olacaktır. Fakat bununla birlikte ERP bileşenlerinin sistematik ve düzenli bir şekilde tek bir veri tabanında olması işletmelere zaman ve maliyet düşürme adına da katkı sağlayacaktır. Bu da daha düşük maliyetli, daha az zamanlı ve daha verimli bir üretim ve satış anlamına gelmektedir. Özellikle uluslararası faaliyet gösteren şirketler için üst düzeyde kolaylaştırıcı ve verim artırmaktadır.

ERP yazılımını sadece şirketlerin, işletmelerin kullanacağı anlamına gelmemelidir. Birçok birimin bir arada çalışmasını sağlaması nedeniyle tüm çok birimli kuruluşlar için son derece kullanışlı olabilir. Örneğin; vakıf ve dernekler, devlet kurumları, spor kulüpleri ve benzer kuruluşlar da ERP birleşenleri ile verim artırımı yapabilirler. ERP bileşenleri başlar da karmaşık ve belki pahalı gelebilir. Fakat kısa vadede faydası fark edilecektir.

 

ERP bileşenleri nelerdir?

 

ERP bileşenleri, işletmelerin yaptığı tüm faaliyetler olarak adlandırabiliriz. Bu bileşenler tabi ki işletmelere göre farklılık gösterebilir. ERP bileşenleri madde madde sayarsak eğer;

Benzer Yazı:  Power BI Entegrasyonu İçin Neden Mavvo Tercih Edilmeli?

Finans ve bütçe yönetimi; alacak-verecek takibi, maaş takibi, nakit giriş-çıkışları, vadeli işlemlerin takibi, taşınmaz varlıklar gibi tüm finans işlemlerinin kontrolünü sağlar.

Satın alma yönetimi; ham madde alımı, tüm birimlerin malzeme ve makine talepleri gibi satın alma işlemlerinin kontrolünü sağlar.

Malzeme stok(Envanter) yönetimi; hammadde ya da işlenmiş ürünün depolardaki miktarını, giriş-çıkışını, satışa kadar kontrolünü sağlar.

Üretim yönetimi; maliyeti, iş gücü, malzeme türü ve miktarı gibi üretimi sağlayacak tüm etkenlerin kontrolünü sağlar.

Kalite yönetimi; ürünün kalitesini, istenen seviyede olup olmadığı, hangi oranda kalite kontrolünden geçtiğini, hangi oranda kalite kontrolden geçemediğini kontrol etmenizi sağlar.

Bakım yönetimi; malzeme, makine, taşıt araçları, depo, mağaza, şirket binası gibi işletmeye ait tüm varlıkların bakımının kontrolünü sağlar.

İnsan kaynakları yönetimi; eleman miktarı, maaş bordroları, eğitim durumları, çalışma saatleri vb. tüm insan kaynakları yönetiminin kontrolünü sağlar.

Proje yönetimi; devam eden ya da başlanma aşamasında olan tüm projelerin takibini, projeye ait alımların ve maliyetin, projenin bulunduğu aşamaların kontrolünü sağlar.

Satış ve dağıtım yönetimi; ürün için belirlenen fiyatlar, komisyonlar, alınan siparişler, ürünlerin müşteriye ulaştırılması, ürünlerin satış noktalarına ulaştırılması gibi tüm faaliyetlerin kontrolünü sağlar.

Müşteri ilişkileri yönetimi; verilen ve alınan teklifler, yapılan anlaşmalar gibi müşteriler ile yapılan tüm görüşmelerin kontrolünü sağlar.

Dış ticaret yönetimi; uluslararası faaliyet gösteren işletmelerin zaman ve mekândan bağımsız olarak tüm birimlerin kontrolünü yurt içindeki gibi sağlar.

Satış sonrası hizmetler; ürün şikâyet-memnuniyetleri ve ürün değişim taleplerinin de kontrolünü sağlar.

Madde madde saydığımız her bir birim aslında birbirine bağlı bir alım-üretim-satış zinciridir. Tek bir veri tabanında bu birimlerin kontrolünün sağlayacağı kolaylık açıkça görülebilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DİA'yı denemek ister misiniz?
DİA'yı denemek ister misiniz?