ERP Nedir?

Bu yazımızda “ERP nedir?”, “ERP Kavramı nedir?”, “Tarihi gelişimi nasıl olmuştur?” gibi konuları inceleyeceğiz.

Bu yazımızda “ERP nedir?“, “ERP Kavramı nedir?”, “Kurumsal Kaynak Planlama” terimi, “ERP Tarihi gelişimi nasıl olmuştur gibi konuları inceleyeceğiz. Böylelikle okurlarımıza ERP yani Enterprise Resource Planning hakkında genel bir bilgi vererek kafalarındaki soru işaretlerini gidermeye çalışacağız. 

ERP Kavramı

ERP Kavramı Türkçe karşılığı Kurumsal Kaynak Planlama olan Enterprise Resource Planning kavramının baş harflerinden gelir. Türkçeye Kurumsal Kaynak Planlama olarak geçse de kavramayı basitleştirmek gerekirse eğer kurumun veya bir organizasyonun tüm süreçlerinin yönetilmesi ve bu süreçlerin girdisi ve çıktısı olan kaynakların planlanması olarak açıklanabilir. Kurumsal Kaynak Planlaması kavramının Türkçedeki kısaltılması KKP olarak kullanılmaktadır. 

ERP Hakkında

1970’lerde firmalar özellikle malzeme kaynaklarını planlayabilmek için stok giriş çıkış verilerini ortak bir veri tabanına aktararak en ilkel haliyle ERP Sistemi oluşturmaya çalışıyorlardı. Sağlanan fayda, rekabet koşulları gibi faktörler sayesinde bu sistemler gün geçtikçe daha stabil ve gelişmiş hale geldi. Günümüzde Endüstri 4.0 akımıyla birlikte ERP sistemleri hemen her süreci yönetebilmektedir. Erp programı çözümlerimiz için linke tıklayınız. Erp ve Modülleri hakkında daha geniş bilgiye ulaşmak istiyorsanız “ERP Hakkında Blog Yazıları” linkine tıklayabilirsiniz. 

ERP Tarihi

Anlaşılacağı gibi ERP, iş süreçlerinin kayıt altına alınarak planlanmasını, takip edilerek yönetilmesini sağlar. Bu iş süreçlerinde, depolanan verilerin anlamlı raporlara dönüştürülerek belirlenecek rotada karar desteği sağlanmasını içermektedir. Bu dijital sistemin ana prensibi kısaca yapının kontrolünün ve planlamasının sağlanmasıdır. Biraz sığ bakıldığında insanoğlu kaynakların planlanmasını ve yönetilmesini var olduğu günden beri gerçekleştirmektedir. Özellikle 1776 da ilk buhar makinesinin icat edilmesiyle birlikte İlk fabrikaların kurulması ve büyük organizasyonların gelişmesiyle kaynakların planlanması büyük önem kazanmaya başladı. Böylelikle hangi işçinin ne kadar iş yaptığı, ne kadar iş çıkarıldığı gibi veriler takip edilmeye başlandı ve ilkel dijital olmayan veri tabanlarında tutulmaya başlandı. Böylelikle ERP Tarihi başlamış oldu. Fakat bu verileri almak, toparlamak, veri bütünlüğü sağlayacak şekilde yorumlamak çok zordu. 1950 lerin sonlarına doğru bilgisayar çağının başlamasıyla birlikte bu verileri tutacak, daha anlamlı hale getirecek, daha pratik veri tabanlarının geliştirilmesinin önü açıldı. 

Benzer Yazı:  ERP ve MRP Farkları Nelerdir?

ERP Bir Kültürdür

ERP Uygulama ve bu sürece adapta olma süreci çok sancılıdır. ERP Uyarlama sürecinin başarısı erp yazılımının kalitesine ve kabiliyetlerine bağlı olduğu kadar, uyarlama yapan ekibin bilgi birikimine, uyarlama yapılan firmanın üst yönetiminin projeye sahip çıkmasına, firma çalışanlarının istek ve katılımına bağlıdır. Geçmişte inşaların bu sisteme olan yabancılığı da ERP Projelerinde ciddi aksamalara sebep oluyordu. Çalışanların yetersizliğinden kaynaklı aksaklıklar toplumun genelinde ERP sistemlerinin yaygınlaşmasıyla giderek azalmaktadır. ERP projesinin başarılı olarak tamamlandığı organizasyonlarda tek edinim çalışan dijital bir sistem, hataların azalması veya rekabet üstünlüğü gibi kazançlar değildir. ERP o yapıda insanlara yeni bir ufuk kazandırır. Bir yapıya ERP Kültürünün kazandırılması, farklı bakış açılarının geliştirilmesiyle yapının toplum zekasını ve iş yapma kültürünü zenginleştirmektedir. 

Özetle

Özetlemek gerekirse ERP firmaların ve dünyanın geleceğidir. Akıllı cihazlar ve yazılımlar tarafında kuşatıldığımız şu günlerde hiç şüphesiz daha akıllı şirketler ve organizasyonlar meydana gelecektir. Bu sebeple ERP her geçen gelişmektedir ve her geçen gün erp firmalarının sayısı da artmaktadır. Hal böyleyken ERP seçimi yapmakta ciddi bir sorun haline gelmiştir. Eğer siz de erp seçimi yapmakta zorlanıyorsanız “ERP Seçimi İçin Tavsiyeler” yazımızdan faydalanabilirsiniz. 

erp programı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DİA'yı denemek ister misiniz?
DİA'yı denemek ister misiniz?