E-Ticarette Muhasebe & ERP Programı Entegrasyonu Nasıl Yapılır?

E Ticaret Ve Dijital Pazarlama Surecleri Hakkinda Oneriler 780X405 2

E Ticaret Nedir? B2B-B2C Nedir?

E-ticaret; internet aracılığı ile web siteleri üzerinden çeşitli ödeme yöntemleriyle ürün ya da hizmet satılmasını sağlayan bir alışveriş yöntemidir.

E-ticaret sayesinde, fiziki ortamda gerçekleşen alışveriş sürecini, internet üzerinden mekandan bağımsız olarak gerçekleştirebilir, dünyanın her noktasından müşterilere ürün satışı gerçekleştirilebilir.

Eticaret

E-Ticaretin Başlıca Avantajları Nelerdir?

E-ticarette müşteriler sizin hazırladığınız platformlar üzerinden ürünleri kendisi bulup, inceleyip satın aldığı için satış elemanı performansına, mesai saatlerine, tatil günlerine, konuma ve zamana bağımlı kalmaksızın 7/24 ürünlerinizin satışı gerçekleşir, size sadece bunları takip etmek ve müşterinize taahhüt ettiğiniz süreler içerisinde satılan ürün veya hizmeti ulaştırmak kalır. Fiziksel ortamdan ve satış elemanından bağımsız olması size düşük bütçe ile işletmenizi kurabilmenizi, düşük sürdürülme maliyetleri ile süreçlerinizi devam ettirmenizi sağlar. Dijital pazarlama çalışmalarıyla e-ticaret sitenizi geniş kitlelere duyurarak, daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz.

E-Ticaret; uygulanış biçimleri bakımından farklı türlere ayrılmıştır. Bunlar;

B2B (Business to Business – Şirketten Şirkete Satış):İşletmeden işletmeye satış yapılan iş modelidir. E-ticaret sitesi sahibi işletme, bayileri veya müşterisi olarak belirlediği işletmeler ile arasındaki ticareti bu iş modeli ile yönetir. Satıcı işletme tarafından müşteri işletmelere açılan hesaplar ile E-ticaret platformuna giriş yapan müşteri işletmeler; kendileri için belirlenen ürünler ile ilgili stok bilgilerini görüntüleyebilir, siparişlerini hızlıca sepete ekleme yöntemi ile oluşturabilir ve kendilerine özel tanımlanmış indirim ve ödeme yöntemleri ile ödemelerini yapabilirler. Müşteri işletme satın alma süreçlerinde; Satıcı işletme ise bayilerinden kendisine gelen sipariş taleplerini inceleyerek satış süreçlerinde hız ve kolaylık sağlar.

B2B Pazarlama

B2C (Business to Customer – Şirketten Tüketiciye Satış): İşletmeden direk müşteriye satış yapılan iş modeli olan B2C E-ticaretin en popüler iş modelidir. İşletmeler kendi ürünlerini ya da tedarik ettikleri ürünleri, kendi e-ticaret siteleri üzerinden son kullanıcıya satış yapmasıdır.

Benzer Yazı:  Gelir Gider Takibine Harcadığınız Süreyi %80 Azaltın!

C2C (Customer to Customer – Müşteriden Müşteriye Satış): Şirket vasfı bulunmayan şahısların birbirleri arasında yaptıkları ticarettir. 2. El ticareti buna örnek olarak gösterilebilir. Alıcı ve satıcı arasında fatura kesme zorunluluğu olmadığı için B2B ve B2C’nin aksine şirket yapısı olma zorunluluğu yoktur.

 

E-Ticaret Sitesi Muhasebe & ERP Programı Entegrasyonu

Birçok farklı platformda (n11, GittiGidiyor, Trendyol, fiziksel iş yeri veya kendi web sitesi üzerinden) aynı anda ticaret yapan işletmelerde; ön muhasebe, stok, depo ve envanter yönetimini, teklif ve siparişlerinin takibi gibi bütün işlemlerini tek bir merkezden kontrol edebilme ihtiyacı doğmuştur.  Bu tarz işletmeler E-Ticaret sitesi ile entegreli çalışan tek bir Muhasebe veya ERP Yazılımları ile;

*Satış ve Sipariş Süreçlerini;

* Satın Alma ve Tedarik Süreçlerini,

*Depo ve Lojistik Süreçlerini,

*Muhasebe ve Finans Yönetimi Süreçlerini   yönetebilmek ve bu süreçleri ile alakalı kar-zarar, satış personeli performansı vb. raporlamalarını kolayca alabilmek şirketler için ciddi bir idari ve ticari avantaj sağlamaktadır.

897435 E Ticaret Yonetimi 1

Peki bu entegrasyon nasıl sağlanıyor ve ne gibi avantajlar sağlıyor? Gelin bunları inceleyelim:

Öncelikle hiçbir ERP Programı veya Muhasebe Programı n11, GittiGidiyor, Trendyol, hepsiburada vb. E-Ticaret platformları ile direk entegre çalışmıyor. Bu platformlar ve programlar arasındaki entegrasyonu ise Entegratör firmaları sağlıyor. Bu firmalara başlıca örnek olarak Entegra ve Projesoft  verilebilir. Entegratör firmaları E-Ticaret sitesinde size gelen siparişleri ERP veya muhasebe programınızda görebilmenizi, onaylayabilmenizi ve faturalandırmanızı sağlar.

 

ERP yazılımlarının entegratör ile E-Ticaret sitesi kullanımına bunun dışında birçok kolaylık avantajları da vardır. Bunlardan ilki ERP yazılımlarının kendi E-Ticaret siteleri ile entgrasyonu olduğundan herhangi bir entegratör ihtiyacı olmaksızın çalışabilmesidir. ERP yazılımlarının yada muhasebe programlarının bünyesinde bulunan E-Ticaret temalarını kullanarak kendi E-Ticaret sitenizi oluşturabilirsiniz.

Benzer Yazı:  DİA Özel Rapor - Size Özel Kpi Raporları

Örneğin bulut çalışabilmesi ile avantaj sağlayan DİA Yazılımın sunduğu DİA ERP programını ve Trendyol E-Ticaret platformunu ele alalım. DİA üzerinde bir stok oluşturduğunuzda bu stokla ilgili stok resimleri, platforma özel tanımlanan satış fiyatı, ürün özellikleri, stok adetleri  vb. birçok bilgi de Trendyol da görünecektir. Ayrıca Trendyol’da (veya herhangi bir e-ticaret platformunda) sizin firmanızdan yapılan bir alışveriş size kalem ve adet bazında sipariş olarak gelecektir. Siz bu siparişi onaylayarak hızlıca sevkiyatını ve faturalandırmasını yapabilirsiniz. Bu yaptığımız işlem sonucunda sevkiyatını tamamladığımız ürünler depo stoğumuzdan otomatik düşer ve stok ve envanter yönetimimizi yapabilmemizi sağlar. Ayrıca hangi ürünleri hangi platformlarda hangi zaman dilimlerinde ne sıklıkla sattığımız, % kaç karlılıkla sattığımız vb. birçok farklı raporu kolayca görüntüleyerek iş süreçlerimize ve yatırımlarımıza yön verebilecek verilerinizi elde etmenizi sağlar.

Unnamed

 

 

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir