E-İrsaliye Nedir?
Gelir İdaresi Başkanlığı GİB tarafından 17 Aralık 2017 tarihinde yayımlanan 487 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ’e göre başlatılan, E-Dönüşüm uygulaması ile yaygın olarak kullanılan belgelerden biri olan irsaliyenin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak elektronik belge olarak düzenlenmesi, elektronik ortamda iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesini kapsayan uygulamadır.
Artık dijital ortamdan; gönderme, alma, yanıtlama, saklama, görüntüleme, düzenleme gibi işlemlerin yapılmasını sağlamaktadır.
E-İrsaliye Ne Zaman ve Nasıl Düzenlenmeli?
E-İrsaliye Kimler Kullanmalıdır?
- E-İrsaliye uygulamasına geçmek isteğe bağlı olup, isteğe bağlı olarak uygulamaya dahil olmak isteyenler sadece alıcı E-İrsaliye mükellefi ise birbirlerine E-İrsaliye gönderip alabilirler.
- E-Fatura sistemine kayıtlı olan ve kullananlar
- Tebliğde açıklanan usul ve esaslara uygun olarak, E-İrsaliye düzenleyebilme ve iletebilme konusunda gerekli hazırlıklarını tamamlamış olan mükellefler
- 1.1.2018 tarihinden itibaren ise Şahıs ve Sermaye firmaları gönüllü olarak e-irsaliye sistemine geçiş yapabilirler.
E-İrsaliye Uygulaması Başvuru Koşulları Nelerdir, Nasıl Başvuru Yapılır?
E-İrsaliye Kullanımı Zorunlu Mu?
E-İrsaliye Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
- E-İrsaliye kullanarak, verilerinizi 10 yıl boyunca elektronik ortamda saklayabilir bu sayede arşivleme masraflarından kurtulabilirsiniz.
- Kağıt irsaliye basımı yerine e-irsaliye kullanarak, onaylama, kargolama gibi süreçlerde zaman, para ve iş gücü tasarrufu sağlayarak maliyetlerinizi en aza indirebilirsiniz.
- E-İrsaliye ile alıcıya anında bilgi ulaşır ve kabul, iade, iptal süreçlerinizi hızlıca anlaşma sağlayabilirsiniz.
Yanıtla