Mali Müşavir Nedir?

Bir firmanın veya işletmenin muhasebe kayıtlarını tutan, borç hesap girişlerini düzenleyen, hesap bilgilerini kontrol eden kısacası bütün mali işlerini yapan kişiye Mali Müşavir adı verilir. 

Mali Müşavir Ne İş Yapar?

Devlet tarafından yetkilendirilen ve beyanname vermek, defter tutmak ve daha birçok işlemi gerçekleştiren mali müşavirler, görevli oldukları firmanın, tüm mali işlemlerini düzenler. Gelir ve giderlerini defterlere kaydederek firmanın vergi beyannamelerini düzenler. 

  • İşletmenin muhasebe sistemini düzenler.
  • Banka mutabakatlarını kontrol eder.
  • Vergi, fon, gecikme faizi gibi ceza işlemlerinde olan uyuşmazlıkları çözer. 
  • Tahakkuk fişlerini mükellefe gönderir.
  • Vergilerin ödenmesi gereken tarihi mükellefe bildirir.
  • Firmanın gelir tablosu, bilanço olmak üzere mali işlemleri düzenler.
  • Finansal tabloları ve muhasebe evraklarını kontrol eder.
  • Firmanın devir, tasfiye gibi işlemlerinde mükellefe yardımcı olur.
  • Önemli olan toplantılar için gerekli evrakları hazırlayarak, mükellefe teslim eder. 

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Nedir?

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM), herhangi bir firma veya işletmeye bağlı olmadan çalışan ve muhasebe işlerini yürüten kişilere denir. SMMM’ler, işletmelerin mevzuatlarına uygun olacak şekilde defterlerini tutar. Genel olarak üniversitelerin işletme, maliye, iktisat, kamu yönetimi bölümlerinden mezun olan SMMM’ler, mezun olduktan sonra staj işlemlerini tamamlamalarının ardından bakanlık tarafından yapılan sınavlara girerler. Bu sınavdan gerekli puanın alınması durumunda Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında meslek icrası hakkı kazanmaktadırlar. 

Benzer Yazı:  DİA Yazılım Yorumları

SMMM Ne İş Yapar?

  • İşletmelerin muhasebe sistemlerini geliştirmeye katkı sağlar.
  • Mali tablo gibi konularda işletmelere yardımcı olur.
  • Firmaların vergi işlemlerini yürütür. 
  • İşletmelerin yasal yükümlülüklerini takip ederek, mükellefi bilgilendirir. 
  • Bütçe ve finans tahminlerini hazırlamak 
  • Ay sonu, yıl sonu kazanç ve kapanış hesabı yapmak
  • Hesap bilgilerini toplayıp analiz etme
  • İşletmeye ait kâr, zarar tablosu oluşturmak 
  • İşletme departmanlarına göre bütçe belirleme 

Yeminli Mali Müşavir Nedir?

Bir şirketin veya işletmenin, mali belgelerinin doğruluğunu ve düzenini sağlayan yetkili kişilere Yeminli Mali Müşavir denir. Vergi, finansal kayıtlar, beyanname gibi belgelerin doğruluğunu denetleyerek tasdikler. “Yeminli Mali Müşavir” ünvanına sahip olmak isteyen kişilerin en az 10 yıl SMMM olarak görev yapmış olması gerekmektedir.

Yeminli Mali Müşavir İle SMMM Arasındaki Fark Nedir?

Yeminli mali müşavir ve SMMM’ler arasındaki en önemli fark yerine getirilmesi gereken görev ve sorumluluklardır. Yeminli mali müşavirlerin, SMMM’lerin yapmış olduğu bazı işlemleri yeminli oldukları için yapmaları yasaktır. Bu durumlara örnek verecek olursak; 

Yeminli mali müşavirler, muhasebe defteri tutamaz, kendi iş yerini açamaz ve herhangi bir muhasebe bürosuna ortak olamazlar. 

E-ticaret için Mali Müşavir ile Çalışmak

E-ticarete girmeyi düşünüyorsanız, ilk adımı atmak için bir mali müşavir tarafından yardım almanız gerekecektir. Gerekli belgelerinizi, birlikte çalışacağınız mali müşavire ilettikten sonra şirket açma işlemleriniz başlar. Şirket açmak için gerekli olan bütün işlemleri, mali müşavir yapar. Böylelikle iş yükünüz büyük ölçüde azalmış olur. Çalıştığınız mali müşavirin, vergi kanunları kapsamında vergi dairesine kayıt yaptırma, gelir ve gider takibinin yapma, muhasebe işlerini yürütme gibi işlemleri yapması gerekir. 

Şirket Kuruluşu İçin Mali Müşavir İle Çalışmak Zorunlu Mudur?

Şirket kurmak için bir mali müşavirle çalışmak zorunda değilsiniz. Gerekli olan belgeler ile vergi dairesine başvuru yapabilirsiniz. Sonrasında yapılması gereken işlemleri yaparak, şirket kurulum işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bu işlemlerin eksiksiz olarak yapılması için bir mali müşavir ile çalışabilirsiniz. Bir mali müşavirle çalışmak hem iş yükünüzü azaltır hem de işlemlerin doğru ve eksiksiz bir şekilde yapmanızı sağlar. Eğer muhasebe işlerinden anlıyorsanız, kendi şirketinizin muhasebe işleriyle ilgilenebilirsiniz. 

Benzer Yazı:  En İyi ve En Basit Muhasebe Programı

Mali Müşavir Ücretleri Nedir?

Mali müşavir ücretleri, yapılan işe ve taleplere göre değişiklik göstermektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan tarifeye göre, mali müşterilere ödenmesi gereken defter tutma bedeli 95 lira ile 2 bin 214 lira arasında, şirket kurulum işlemleri için ödenecek tutar 2 bin 757 lira, değişiklik için ise 2 bin 960 liraya kadar ödeme yapılması gerekecek. 

Şirket Kurulurken Mali Müşavire Ücret Ne Ödenir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen tarifeye göre, şirket kurulum işlemleri için mali müşavirlere ödenecek tutar 245 TL ile 2 bin 758 TL arasında değişmektedir.

Sizde şirket kurulum işlemleriniz ve sonrasındaki aşamalar için gerekli olan işlemleri, maki müşavir yardımıyla kolayca yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DİA'yı denemek ister misiniz?
DİA'yı denemek ister misiniz?