ÖKC Nedir ? (Ödeme Kaydedici Cihaz) Nedir?

Ödeme Kaydedici Cihaz

YN ÖKC olarak kısaltılmış olan; Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar, teknolojik ilerlemeler ile beraber teknik ve işlevsel özellikleri ile Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tekrar belirlenmiş olan ödeme yöntemlerini ifade eder. Ödeme kaydedici cihazlar; internet aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı’na güvenilir bir biçimde veri aktarıp, iletişim kurabilen, bilgisayar temelli cihazlardır.

Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz Nedir?

Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz; 01.01.2016 öncesinde kullanılan yazar kasalar üzerine POS uygulamasının da yüklenme fonksiyonuna sahip olan, işlem yapılırken slip ile fiş tedariğini de eş zamanlı olarak sağlayabilen ve günsonu raporları üreterek satışa yönelik bilgileri anlık olarak GİB veri tabanına iletebilme özelliği olan ödeme kaydedici, yeni nesil bilgisayar tabanlı cihazlardır. Kullanımın zorunlu olduğu durumlar söz konusudur. 
Yazar kasa ve POS cihazlarının önemli özelliklerinin birleşimi ile dizayn edilmiş olan, bilgisayar temelli bir cihazdır. Pos terimi; EFT POS’lar için (kredi kartı ve ATM ile ödeme yapıldığı aşamada) ödemeyi almak için kullanılan cihazdır. Bu cihazların en önemli özelliği ise ödemenin kart ile (kredi kartı ya da ATM) yapıldığında, eş zamanlı olarak bilgi ve verileri GİB veri tabanına aktarması ve anında fiş kesmesidir. Bu sayede de ödemeyle ilgili veriler ve kayıtlar eş zamanlı olarak elde edilir. Bu sayede de vergilendirme süreçleri kayıt altına alınır. Vergi kaçırılması engellenir. Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar da aynı işlevi, daha teknolojik ve daha sağlıklı yöntemlerle hayata geçirmektedir.

ÖKC ve Yazar Kasa POS Aynı Cihazlar Mı?

Ödeme kaydedici cihaz olan ÖKC, yazar kasa pos ile aynı cihazlar değildir. Yeni nesil olarak yazar kasa pos cihazlarının çeşitleri özellikleri ile dizayn edilmiş teknik özelliklere sahip olan, bilgisayar temelli bir cihazdır ve Bakanlık tarafından onaylanıp, kullanımı kabul görmüştür. Bu değişimin amacı ise; kayıt dışı ticaret ve para alışverişini azaltmaktır. 

Benzer Yazı:  E-Arşiv Faturası Nedir? Nasıl Kullanılır?

TSM olarak kısaltılmış olan kelimenin açılımı ‘’Trusted Service Manager’’ olup Türkçe ifadesi; ‘’Güvenlik Servis Sağlayıcı’’ olmaktadır. Ödeme kaydedici cihazların üreticisi tarafından, yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kontrol edilmesinde, yazılımlarının güncellenmesinde, parametre yükleme işlemlerinde kullanılan bir istasyondur. Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz olarak ifade edilen yeni yöntem; yazar kasa olarak bilinen klasik ve eski ödeme kaydedici cihazlar ile alışverişlerde bankacılık kartları için kullanılan POS cihazlarının özelliklerini birleştiren ve günümüz teknolojisine en uygun şekilde dizayn edilmiş teknik özelliklere sahip olan Gelir İdaresi Başkanlığı’nca belirlenen cihazlardır. Yeni Nesil Yazar Kasa POS’ların mülkiyeti yasal zorunluluk gereği ifade edildiği biçimde üye işyerine ait olacaktır. 

Kimler Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanmak Zorundadır?

3100 Sayılı Kanun gereği; eski nesil ödeme kaydedici cihaz kullanılıyorsa ya da kullanması gereken kişiler; yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorundadır. 3100 sayılı Kanun mevzuatına göre; ‘’birinci ve ikinci sınıf tüccarların fatura verilme zorunluluğu bulunmayan perakende mal ve hizmet satışlarında ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti bulunmaktadır.’’ 

Kimler Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanmak Zorunda Değildir?

Söz konusu olan 3100 Sayılı Kanun kapsamında bulunmayan; birinci ve ikinci sınıf tüccarlar haricindeki mükellefler ile Bakanlık tarafından bu zorunluluk dışarısında bırakılan kişiler; yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmak durumunda değildir. Bunlar; basit usulde vergilendirilmekte olan ticari kazanç sahipleri, mesleği serbest meslek olan erbablar, zirai kazanç sahipleri, gayrimenkul ya da menkul sermaye iradi sahipleri, ücret geliri kazananlar, toptancı gibi perakende mal ve hizmet sunmayan kişiler, Bakanlık tarafından yayınlanan zorunluluk dışında bırakılan kişiler YN ÖKC kullanmak zorunda değildir. 
Dilerseniz yeni nesil yazar kasa pos entegrasyonuna sahip perakende ve mağazacılık programımızı inceleyebilirsiniz. Kapsamlı firmalar için sunduğumuz Enterprise ERP Çözümümüze buaradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DİA'yı denemek ister misiniz?
DİA'yı denemek ister misiniz?