Dış Ticaret Nedir? Hangi Adımların İzlenmesi Gerekir?

Dis Ticaret Seminer

Ülkeler arası gerçekleştirilen ticaret dış ticaret adını alır. Dış ticaretin gerçekleştirilmesi sırasında pek çok adım bulunur. Bu adımların uygulanma aşamasında oldukça dikkatli davranılması tavsiye edilmektedir. Temel olarak dış ticaret konusunda takip edilmesi gereken adımlar ise şu şekilde sıralanıyor:

İşletme Analizi Yapmak

Dış ticaret konusunda ilk olarak dikkat edilmesi gereken adım işletmenin gerekli olan analizini yapmaktır. Durum analizini doğru bir şekilde yaparak, iş gücünün belirlenmesi sağlanmalıdır. Bu şekilde gerçek potansiyel ortaya çıkarken, bundan sonraki adımlarda daha sağlıklı bir plan ortaya çıkmış olur.

Bize 0850 885 06 36 telefon numarasını arayarak yada iletişim formunu doldurarak ulaşabilirsiniz.

Pazar Araştırması Yapmak

Dış ticaret konusunda önemli olan diğer adımlardan biri Pazar araştırmasının yapılmasıdır. Özellikle ürünler için ülke araştırması yapılmalı ve hedeflere uygun olup olmadığı bu aşamada tartışılmalıdır.

Mevzuata Göre Hareket Edin

Uluslararası çapta dış ticaret yapabilmek için bazı mevzuatlara uygun şekilde davranmanız gerekir. Dış ticaretin bu adımında gerekli mevzuatları öğrenmeli ve gerekli olan işlemlerin tamamlanması sağlanmalıdır.

İş Sürecini Takip Edin

Dış ticaret adımları arasındaki son süreçte oluşturulan iş sürecinin takip edilmesi ve düzenlenmesidir. Özellikle bu konuda ön plana çıkan sigorta, gümrük, taşıma vs. gibi konular için gerekli hazırlıkların tamamlanması sağlanmalıdır. Öte yandan ortaya çıkması mümkün olan ödeme yükümlülükleri de bu aşamada gözden geçirilmesi gereken detaylar arasında yer alır.

Dış ticaret temel olarak iki farklı kola ayrılmış durumdadır. İthalat ve ihracat dış ticaretin en önemli iki kolu arasında bulunur. Özellikle işletmeler bu yolda karşılarına çıkacak maddelerle ilgili son derece dikkatli davranmalı ve önemli kararları gerekli araştırma halinde yapmalıdır. Dış ticaret konusunda özellikle uygulamalar ve yasal zorunluluklar son derece önemli bir yerdedir. Bu nedenle uzun bir araştırma sürecinin sonucunda konu hakkında bir karar verilmesi daha doğru olacaktır.

Benzer Yazı:  MRP (Malzeme İhtiyaç Planlaması) MRP Nedir?

İhracatın Genel Aşamaları

Şirketler tarafından ihracat gerçekleştirilebilmesi için belirli prosedürlerin yerine getirilmesi lazımdır.

Şirketin kuruluş aşaması bu konuda ilk aşama olarak karşımıza çıkar. Vergi dairesine kayıt olmak, vergi mükellefi statüsünün kazanılması vs. gibi konular bu aşamada oluşur. Daha sonrasında ise ihracatçı birliğine üye olmak, Pazar araştırması ve tanıtım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi lazımdır.

İhraç edilmesi gerekecek ürünlerle ilgili olarak teslimat, ödeme şekli gibi seçenekleri içeren satış teklifleri de bu aşamada müşterilere iletilir. Satış sözleşmesinin her açıdan uygun bir hale getirilmesi de yine ihracat konusunda kişilerin karşısına çıkacak konular arasında yer alır. Öte yandan ihracat konusunda ihracat belgelerinin hazırlığı, gümrük, yükleme ve nakliye, fatura bedelinin tahsilatının yapılması gibi aşamaların varlığı da mevcuttur.

İthalatın Genel Aşamaları

İthalatın aşamaları ise ihracat konusunun tersi şekilde ilerler. İthalatın yapılabilmesi için ilk olarak ithalatçı sıfatının kazanılması gerekecektir. Bunun için ilk olarak yapılması gereken şey vergi dairesine kayıt olmaktır. Bu adımda geçerli bir vergi numarası alınır. Daha sonraki aşamada ise Pazar araştırması yapılmalı ve ithalatı yapılacak olan ürünlerin araştırılması yapılmalıdır.

Bundan sonraki aşamada ise teklif ve sipariş verilmesi mümkün bir hale gelir. Firmalardan gelecek olan teklifler bu aşamada değerlendirme altına alınır. Bu adımdan sonra ithalat belgelerinin düzenlenmesi için harekete geçilmesi ve hemen ardından da nakliye işlemleri için gerekli organizasyonların yapılması gerekecektir. İthalatın son aşamaları arasında ise kişilerin karşısına gümrük işlemleri ve fatura bedelinin ödenmesi gibi konular çıkar. Bu aşamalarda ithalat vergilerinin hesabı, KDV tarzı ödemelerin yapılması gibi konular ön plana çıkar. Hizmet veya ürün bedelinin alıcıya ulaştırılmasıyla birlikte ihracat aşaması da tamamlanmış olur.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir