Vergi matrahı Nedir?

Vergi matrahı en genel tabiri ile devletin yapmış olduğu vergi denetimlerinden kurtulmaktır. Kurtulmak diyorum çünkü eğer bir işletme sahibiyseniz vergiler sizin için büyük bir zaman kaybı olacak ve aynı zamanda başınızı ağrıtacaktır. Bazen kaybolan bir belge bazen açıklanamayan durumlar şirket sahibini hem strese sokacak hem de zamanını çalacaktır. Ödemiş olduğunuz vergilerin her zaman bir kanıtını elinizde bulundurmanız gerekir bu sayede vergi incelemelerinde rahat edebilirsiniz. Vergi incelemeleri sizlerin ileriye dönük iş fikirlerinizi sıkıntıya sokacak olan bir durumdur. Çünkü şirketinizin vergi incelemesine girmesi dahi marka değerinizi düşürebilecek bir olaydır. Bu belirsizlik durumu katılacağınız iş ortamlarında şirketinizin bir sıfır geride başlayacağı anlamına gelir. Fakat sizler bu duruma girmek istemiyorsanız bu incelemeye girmeyebilirsiniz işte bu uygulamaya Vergi matrahı deniyor.

Devlete ek vergi ödeyerek vergi incelemelerinden kurtulabilirsiniz bu uygulamanın ismi Vergi matrahı olarak geçmektedir. Bu uygulama en son 2015 yılı ve öncesi için geçerli tutulmuştur. Bu uygulama sayesinde şirketinize bir güven sağlamış olacak ve değerinizi artırmış olacaksınız. Bu uygulamayı şirketinizi satarken kullanmanız sizin için çok yararlı olacaktır. Çünkü hiç kimse vergi geçmişini bilmediği ve emin olmadığı bir işletmeyi satın almak istemeyecektir. Bu nedenle eğer şirketinizi satmak istiyorsanız kesinlikle bu uygulamayı şirketinizde harekete geçirmelisiniz.

Bize 0850 885 06 36 telefon numarasını arayarak yada iletişim formunu doldurarak ulaşabilirsiniz.

Vergi matrahı Artışı    

Vergi incelemelerinin en büyük zararı işletmelerin zamanını almasıdır. İncelemelerin uzun sürmesi iş hayatınızı etkileyecektir. Geçmişe dönük evrak, rapor ve belgeleri hazırlamak bir araya toplamak oldukça zaman alan bir süreçtir. Vergi matrahı Artışı ile bütün bu süreçten kurtulabilir ve firmanızın zamanını daha önemli ve karlı işlere ayırabilirsiniz. Ayrıca firmanızın geçmiş döneme ait vergi borçlarından kurtulabilirsiniz. Bu sebeple de gireceğiniz iş fırsatlarında yatırımcılarınızın karşısına çok daha rahat çıkabilirsiniz. Bu sayede şirketinizin değeri de artacaktır. Vergi Matrah Artışına katılmak zorunlu değildir fakat eğer imkanınız varsa kesinlikle kaçırmamanız gereken bir fırsattır.

Benzer Yazı:  MES (Üretim Yürütme Sistemi) Nedir?

Başka bir pencereden bakacak olursak, vergi matrahı artışına katılmak şirketinizin vergi riskinin çok olduğu anlamına da gelmez. Aslında sizler vergi matrahı artışına katılarak şirketinizin geçmişe dönük vergi durumunu sigortalıyorsunuz. Bu sayede gireceğiniz ihalelere daha güçlü ve daha istikrarlı girebiliyorsunuz. Yatırımcılarınız da size daha olumlu yaklaşmaya başlıyor.

Nasıl Yapılır?

Vergi matrahı artışı işletmelerin KDV, Kurumlar/Gelir Vergisi ve stopaj vergisini kapsamaktadır. Bu uygulamadan faydalanmak istiyorsanız bu üç vergi türünden birine sahip olmanız gereklidir. Bu vergi türleri için ödeyeceğiniz tutarlar verginin türüne ve yılına göre değişiklik gösterir.

Eğer işletmenizin KDV (Katma Değer Vergisi) için matrah artışına girmek isterseniz, ödemeniz gereken ek vergi tutarınız yıllık %2 ila %3 civarlarında olacaktır. Firmanızın hangi vergi incelemesinden muaf olmasını istiyorsanız o vergi türünün matrah artışına katılmalısınız. Daha önceden de bahsettiğimiz gibi bu uygulama sadece 2015 ile öncesi için geçerli olan bir uygulamadır. Eğer firmanızı 2015 ve daha öncesi bir tarihlerde kurmuşsanız sizlerde bu matrah artışlarından faydalanabilirsiniz. Yararlanmak istediğiniz tarihleri de sizler belirleyebilirsiniz vereceğiniz toplam ücrette belirlediğiniz bu yıllara göre belirlenecektir.

Başka bir örnek verecek olursak, firmanızı 2015 yılında kurduğunuzu düşünelim. Siz şirketinizin kurumlar vergisinin incelenmesini istemiyorsunuz diyelim. Maliye bakanlığı firmanızın 2010 yılından bu yana olan vergi defterlerini incelemek istiyor ama siz bunu istemiyorsunuz. O halde sizler 2010 yılı ila 2015 yılında olan ( Kurum Vergileri ) vergilerinize dair matrah artışına katılmanız gerekiyor. Bu durumda ödeyeceğiniz tutar yılbaşında 6000₺ civarı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DİA'yı denemek ister misiniz?
DİA'yı denemek ister misiniz?