Bir personelin işletmeye olan maliyeti nasıl hesaplanır?

  Kaynak Kullanimi Destekleme Fonu Nedir

   Bu yazımızda sizlere işletmelerdeki personellerin giderlerinin nasıl hesaplandığını inceleyecek ve anlatmaya çalışacağız. Öncelikle bir işletme için personel giderleri demek o işyerinin toplam cirosunu etkileyecek olan en önemli unsur demektir. Bunun sebebi ise bir işletmedeki en büyük gider baz alındığında karşımıza personel gideri gelmektedir. Personel gideri demek bir insanın hayatının belli saatlerde ödünç alınması demek bir nevi. O çalışan size hayattaki en değerli ve en kıymetli hazinesini veriyor “Zamanını”. İşte bu yüzden personelinizi memnun etmek zorundasınız. En azından işinizi yaptırabilmeniz için personelinizi memnun etmelisiniz.

    İşletmede ki personel giderleri konusuna geldiğimizde sadece maaş akla gelmemeli. Çünkü maaş sadece başlangıç. Maaşla beraber ulaşım, yemek, eğitim vs. birçok gider var. Bu durumdan kurtulmanız için ya da ileri de başınızın ağrımaması için işletmenize bir personel alırken giderlerini hesaplamalı ve ona göre hareket etmelisiniz. Şimdi bu hesaplama nasıl yapılıyor gelin ona bakalım.

  Maliyet Hesaplama

    Hesaplama örneğimizi asgari ücretle çalışan bir personel için yapacağız. Asgari ücret ile çalışan bir personelin işletmeye maliyeti ne kadar oluyor buna bakalım. 2018 yılı itibari ile asgari ücret miktarı brüt 2.029,50₺ oldu.

    2018 yılında belirlenen asgari ücret miktarına göre bir personelin işletmeye olan toplam maliyetini, Hazine teşvikli olacak biçimde, şu şekilde hesaplayabiliriz:

  • Asgari Ücret: 2.029,50₺
  • SGK Primi: %15,5 (işveren payı) Hazine teşviki ile beraber 314,57₺
  • İşveren İşsizlik Sigorta Fonu: 40,59₺
  • İşverene Toplam Maliyeti: 2.384,66₺‘dir.

    Eğer asgari ücret ile işe alacağımız bir personelin maliyetini hazine teşviki olmadan (5 puanlık indirim) hesaplarsak durum ne olur şimdi ona bakalım:

  • Asgari Ücret: 2.029,50₺
  • SGK Primi %20,5 (işveren payı) Hazine Teşviki Olmadan 416,05₺
  • İşveren İşsizlik Sigorta Fonu: 40,59₺
  • İşverene Toplam Maliyeti ise: 2.486,14₺
Benzer Yazı:  Ürün Odaklı Büyüme (PLG) Nedir?

   İşe alacağımız personelin hazine teşviki olmadan da maliyetini hesaplamış olduk. Peki, hazine teşviki olan bir işyeri ile olmayan bir işyerinin personel maliyeti arasında ki fark ne kadardır? Bu fark asgari ücretli çalışan bir işçi için toplamda 101,48₺ olarak karşımıza çıkıyor.

Asgari Geçim İndirimi (AGİ)

   Asgari Geçim İndirimi; çalışan kişilere işveren aracılığı ile devlet tarafından verilen ve ayrıca bu meblanın işverenin gelir vergisinden düşülerek ödenen bir ücrettir. AGİ işçinin durumuna göre değişen bir ücrettir. AGİ ücreti belirlenirken kişinin evli olup olmadığına çocuk sayısına bakılarak hesaplanır. AGİ işverenin çalıştırdığı elemanların bu belirlenen koşullara göre verdiği bir ücrettir. İşçinin medeni durumu vb. özellikler AGİ ücretini değiştirecek olan etkenlerdir. Asgari Geçim İndirimi, 2018 yılında toplamda 152,21₺ ve 226,63₺ arasında değişim göstermektedir.

    Bir işletme yanında çalıştıracağı personelin maaşı yanında temel ihtiyaçlarını da karşılaması gerekir. Bu da demek oluyor ki işveren için ayrı bir maliyet. İşletmenize bir personel alırken sadece vereceğiniz maaşı değil o personelin yemeğini, ulaşımını vb. ihtiyaçlarını da düşünerek işe almalısınız.

 

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir