Ticari Sicil Kaydı Nasıl Yapılır?

Ticari sicil kaydı; şirket sahibi olmaya karar veren kişiler tarafından yapılması zorunlu olan bir kavramdır. Şirket oluşturma sürecine dair tüm aşamaları tamamlayan kişilerin önünde ticari sicil kaydı yaptırma kısmı bulunmaktadır.

Ticaret Sicili Nedir?

Ticari sicil kaydı yaptırarak ticaret siciline sahip olmak söz konusu olmaktadır. Ticaret sicili; ticari bir işletme ve bu işletmenin sahibinin bütün bilgi ve kayıtlarının bulunduğu sicildir. Ticaret sicilinin birçok işlevi bulunmaktadır. İşletme sahibinin hukuki durumunu takip etmeyi sağlar. İşletme ve tacir hakkında bilgi almak isteyen üçüncü kişilere yardımcı olur. Son olarak, işletme sahibinin kazanmış olduğu tüm hakların korunmasını sağlar. Ticaret siciline dair her detayın işletme sahibi ve üçüncü kişiler tarafından bilinmesi bir gerekliliktir.

 

Ticari Sicil Kaydı Yaptırmadan Önceki Aşamalar

İşletme sahibi olanların bir anda ticari sicil kaydı yaptırması mümkün değildir. Ticari sicil kaydı yaptırmadan önce tacirlerin şirketlerinin şahıs şirketi mi yoksa sermaye şirketi mi olacağına karar vermesi gerekir. Sermaye şirketi kuracak olanların şirketin unvanı, sözleşmesi, faaliyet alanı, sermayesi, NACE kodu, adresi ve yönetim şekli ile kadrosu hakkında birtakım belirlemeleri yapmış olması şarttır. Ticari sicil kaydı yaptırmadan önce bilhassa şirketin türü ve niteliği ile alakalı tüm hazırlıkların yapılmış olması gerekir. Ardından, ticari sicil kaydı için Ticaret Odası’na başvuru yapılmalıdır. Sonuç olarak, ticari sicil kaydı, Ticaret Odası’ndan alınmaktadır.

Ticari Sicil Kaydı Yapılma Süreci

Ticari sicil kaydının yapılmasında gereken evrakların eksiksiz olarak Ticaret Odası’na sunulması gerekir. Ticari sicil kaydının yapılma sürecinde öncelikli olarak Mersis’ten ana sözleşme hazırlanmaktadır. Şirketin mali müşaviri varsa bu sözleşmeyi hazırlayabilir. Bu sözleşme içerisinde şirketin unvan, adres, sermaye, görev tanımı, yönetim şekli, hissedarları, kar dağıtımının nasıl olacağı gibi konular görüşülüp karara bağlanmalıdır. Ana sözleşmenin hazırlanmasının ardından bu sözleşmeyi imzalamak için şirket hissedarlarının bizzat notere gitmesi gerekir. Sözleşmenin imzalanmasının ardından mali müşavir, geri kalan kuruluş işlemlerinin yapılması adına vekalet sahibi olmaktadır. Şirket yöneticileri için imza beyanının hazırlanması zorunludur. Bunun yanı sıra, yöneticilerin kimlik fotokopilerinin noterden onaylı olarak çıkartılması gereklidir.

Benzer Yazı:  SGK İşe Giriş İşlemleri ve Online SGK İşlemleri

Ticari Sicil Kaydı Yapılma Aşamaları

Şirketin ana sözleşmesinin imzalanmasının ardından şirketin hissedarları, sermayenin yatırılacağı bankadan hesap açarlar. Bankaya, sermayenin dörtte biri yatırılmaktadır. Ayrıca, bankadan blokaj yazısının alınması zorunludur. Ardından, şirketin mali müşaviri, Halkbank’a sermayenin %0,04’ü oranında Rekabet Kurumu fonu ödemekle yükümlüdür. Mali müşavir; oda kayıt beyannamesi, dilekçe ve kuruluş bildirim fonunu hazırlar. Yöneticiler ve ortaklar; bu belgelerin hepsini imzalarlar. Mali müşavir; ana sözleşme başta olmak üzere yukarıdaki belgelerin hepsiyle beraber bulunduğu ilin Ticaret Odası’na başvurur. Başvuru esnasında Rekabet Kurumu’na ödeme yapıldığını gösteren dekontun bulunması zorunluluktur. Ticaret Odası; evrakları inceler ve şirketin kurulmasına onay verir. Mali müşavir; şirketin kurulduğunu gösteren sicil tasdiknamesini alır. Bundan sonrasında ise şirketin kurucusu ve yöneticileri hep beraber notere giderler. Yeni kurulan şirketin imza sirküleri çıkartılır. Ayrıca, mali müşavirlik vekaleti çıkarılır. Şirketin mali müşavirinin resmi defterleri; noterden onaylatılmak zorundadır. Her şirket; Ticari sicil kaydını bulunduğu şehrin Ticaret Odası’ndan yaptırmak zorundadır. İstanbul Ticaret Odası’ndan yapılan bazı işlemlerde notere gitmeye gerek olmadığı bilinmektedir.

Ticari Sicil Kaydı Sorgulama

Noterden yapılan işlemlerin tamamlanmasının ardından şirketin ticari sicil kaydı işlemleri halledilmiş olur. Bu noktadan sonra, ticari sicil no ile sorgulama yaparak tüm şirketler hakkında bilgi almak mümkün olmaktadır. Şirketlerin sicil numarasını, unvanını, adresini ve faaliyet durumunu sorgulamak ancak ticari sicil kaydı ile mümkün olmaktadır.

https://www.ticaretsicil.gov.tr/

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir