KOBİ’ler İşe Alım Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

hiring 798x350 1

89139

Kobi’lerde işletme sahiplerinin işe personel alımı sürecine hak edilen önemi yeterince vermediği ve bunun zaman kaybı ve angarya olarak görüldüğü çok yerde rastladığımız bir olgudur. Biraz daha iyisi bulunduğunda işe alınır yeni işe alınan personelin performans meselesi kişi işe başladıktan sonra gözlenip çözümlenmeye çalışılır.
Başarılı kobilere yada girişimcilere baktığımızda bu sürecin tersten işlediğini görmekteyiz. Başarılı kobiler işe personel alırken hat safhada titizlenirler ve bu süreci oldu bittiye getirmezler. Yetkin ve uygun personeli bulana kadar sabırla ve titizlikle bu süreci devam ettirirler.
Genellikle üniversiteden yeni mezun olmuş veya sadece 1-2 yıl tecrübesi olan adayları işe alırken adayların arasından seçim yapmakta zorlanılır. Nedeni ise adayların tecrübelerinin ve deneyimlerinin hemen hemen aynı olmasıdır. Bu yüzden kişiyi işe alma kararı adayın teknik bilgi ve tecrübesinden ziyade karakterine bağlanmalı. Teknik bilgi ve tecrübesi yüksek olan ama karakter ve iş ahlakı konularında zayıf olan adayların uzun vadede işletmeye katkıları riskler içerecektir. Buna karşın çalışkan, öğrenmeye açık, mücadeleci fakat yeterli teknik bilgi ve beceriye sahip olmayan adaylara teknik bilgi ve beceri kazandırılır. Fakat bu bilgiye sahip olupda karakter sorunu olan adaylara iş ahlakını ve karakterini öğretemezsiniz. Buna bir örnek vermek gerekirse sattığı yada destek verdiği ürünün teknik özelliklerini çok çok iyi bilen fakat insan ilişkilerinde egolu bir aday işe alındığı ilk günden itibaren yıllarca emekle kazanılmış müşteriniz ile ilişkinizi bir anda bozabilir.

İşe alım sürecinde ise dikkat edilmesi gerekenler;
Pozisyonu tanımlayın
Aceleci davranmayın.
Mülakatlara önem verin.
Mülakatlar esnasında adaya yöneltilen neden bu işte çalışmak istiyorsun, bize neler katabilirsin, bizim şirketimiz ile ilgili neler biliyorsun gibi sorulara net cevaplar alınmalı.
Şirketinize farklı bir bakış açısı getirebilirim. Bu işte uzmanlaşmak ve şirketinizde yönetici kadrolarında yer almak istiyorum gibi cevap veren adaylar yetiştirilmeye değer adaylar olabilir.
Fakat aslında ben şu pozisyon için …
Ama ben daha önce ….
Haklısınız ama fırsatım olmadı….
gibi cümleler ile devam ediyorsa yada maaş ve çalışma saatlerine odaklanmış. Şirket, pozisyon yada çalışacağı ekip ile ilgili soruları olmayan adayın istekli olmadığı nettir.
———–
Doğru personeli işe aldıktan sonra ise pekişmiş bir başarı için;
Çalışan personelin motivasyonunun sağlanmalı,
Yeni alınan kişi kurum kültürüne uyacak şekilde eğitilmeli,
Aidiyet duygusu oluşturulmalı.
Yetki ve sorumlulukların doğru belirlenmeli
Çalışma hayatı süresince kişisel gelişimin sağlanması amacıyla sürekli eğitimler imkanı verilmeli .

İçeriği Oyla
Benzer Yazı:  İş Süreçlerinde Onay Yönetimi

Popüler Videolar

DİA Erp Demo

Hemen ücretsiz dene