Vergi Usul Kanunu, harcamaların hangisinin gider olarak, hangisinin gider olmayarak gösterileceğini belirtmiş durumdadır. Bu bakımdan hangi giderlerin kazançtan indirilebileceği bu durumda işletmenin türüne ve hacmine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bunların bilinmesi işletmeler açısından önemli olup, bunlara bağlı olarak hesaplama işlemlerinin yapılması söz konusu olacaktır. Vergi Usul Kanununa bağlı olarak maddelerde yer alan gider olarak kabul edilen ve gider olarak kabul edilmeyenler ise şu şekilde sıralanıyor:
Bize 0850 885 06 36 telefon numarasını arayarak yada iletişim formunu doldurarak ulaşabilirsiniz.
Kabul Edilmeyen Giderler
Vergi Usul Kanununa bağlı olarak kabul edilmeyen giderler böyle sıralanmıştır:
- Vergi Usul Kanununa göre belgelendirilemeyen giderler
- İhtiyaç akçeleri
- Gecikme için faizler
- Pazarlama komisyonları
- İçki ve tütün için reklamların giderleri
- Sermaye şirketleri tarafından dağıtılan örtülü kazançlar
- Öz sermaye üzerinden ödenecek olan faizler
- Para cezaları
Kanunen Kabul Edilmeyen Diğer Giderler
Gelir Vergisi Kanununda belirtilmemiş olmasına karşılık, aşağıdaki maddelerin kazançta tespit edilmesi halinde hasılattan indirilmesi söz konusu değildir.
- Kaybolma, çalınma vs. gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan zararlar
- Vefat ilanları nedeniyle verilen meblağlar ve diğer masraflar
- Dikkate alınması gereken maliyet harcamalarının doğrudan gider olarak yazılması
- VUK’ta düzenlenmemiş halde olan karşılıklar
- Nedensiz olan sayım ve tesellüm noksanları
- Kanuni olarak yasak getirilmiş olanlardan dolayı giderler (yasa dışı yerlere bağış, rüşvet vs)
- Dernek veya birliklere ödenen giderler
- Başka kişi veya kuruma özel olarak yapılan belgeler için ödenen giderler
- Siyasi partilere ve diğer gerçek-tüzel kişiler için yapılmış olan bağışlar
- İşletme çalışanlarının ailesinin herhangi bir ferdinin ölümünden kaynaklı olarak işletme çalışanına yapılan maddi yardımlar
- Cari yıl haricinde olmak üzere geçmiş yıllara ait olan giderler
Gider olarak kabul edilmeyen harcamaların takibi de aynı şekilde önemli konulardan biri olarak ön plana çıkıyor. Bu konunun takip edilmesini her işletme bulmuş olduğu farklı bir yöntem üzerinden yapar. Genel olarak bazı işletmeler konu hakkında gelir tablosu hesaplama yöntemini tercih ederken bazıları ise nazım hesaplar yönteminden yardım alabiliyor. Özellikle daha net ve iyi sonuçlar görebilmek adına konu hakkında en çok nazım hesaplar tercih edilir. Bu şekilde diğer yöntemlere nazaran sonucun daha rahat şekilde görülmesi de sağlanmış olur.
Gider Olarak Kabul edilenler
213 sayılı Vergi Usul kanununun 40 ve 41. Maddesine göre gider olarak kabul edilen harcamalar şu şekildedir:
Seyahat ve ulaşım harcamaları: Ulaşım amacıyla yapılan tüm masraflar bu harcamaya tabi tutulur. Bu seyahatlerin türü şirket içi olmak üzere, toplantı, görüşme vb. gibi iş üzerine olan seyahatlerdir. Ulaşım harcamaları ise bu maddeden farklı olup, şirkete özel olarak harcanan yakıt, kira, sigorta vs. gibi giderlerin tümünü kapsayan harcamalardır. İşletmeye özel olmayan ve iş için yapılmayan harcamalar ise bu harcamalara dahil tutulmamıştır.
Giyim Harcamaları: İşletmede çalışan personeller için ayrılan giyim harcamalarını ifade eder.
İletişim, Arge giderleri, BES Katkı Payları: Gelir olarak kabul edilen harcamalar arasında iletişim giderleri yer alıyor. Bu harcamalar şirket tarafından kullanılan internet, telefon ve ADSL gibi harcamaları içerir.
Öte yandan şirket içi ar-ge çalışmalarına yönelik harcamalarda gider olarak kabul edilir. Aynı zamanda şirketlere özel olarak sağlanan ar-ge vergi indirimi de bulunmaktadır.
Bireysel emeklilik sistemi için yapılan harcamalarda, kanun olarak gider olarak kabul edilenler arasında yer almaktadır.
Sendika Aidatları: Bu madde sendikalar için ödenen aidatları baz alır. Buna göre bu tutar Gelir Vergisi Kanununa göre hasılattan gider olarak indirilen harcamalar arasında yer alır.