ERP Programının Amacı Nedir?

ERP‘nin açılımı; Enterprise Resource Planning olarak bilinmektedir. ERP; kurumsal kaynak planlaması anlamına gelir. ERP sayesinde firmaların mal ve hizmet üretmek için gereksinim duydukları iş gücü, makine ve teçhizat gibi kriterler verimli bir şekilde kullanılmaktadır. Bu sistemin uygulanması sayesinde işletmeler, birçok uygulama detayını tek bir pencere üzerinden görme şansına erişirler. Aynı şekilde, ERP sistemi sayesinde uygulama detaylarını kontrol etmek kolay hale gelir. Kurumsal kaynak planlaması; işletmelerin tüm kaynaklarının ve verilerinin bir araya getirilerek en verimli olacak şekilde kullanılmasını tanımlamaktadır. Kurumsal kaynak planlaması; yalnızca üretim yapan kuruluşlar veya işletmeler tarafından değil yeri geldiğinde hükümetler ve kar amacı taşımayan kuruluşlar tarafından da kullanılmaktadır. Mal ve hizmet üretimini, incelemek ve kontrol altına almak için mutlaka kurumsal kaynak planlaması yapmak gerekir.

 

Erp Amac

 

ERP’nin Tercih Edilmesinin Sebepleri Nelerdir? Firmalar Neden ERP Sistemini Kullanırlar?

ERP’nin en büyük tercih edilme sebebi, firmalara sunulan finansal verilerdir. Bir firmanın CEO’su firmayla alakalı özel veya genel bilgi edinmek istediğinde kurumsal kaynak planlaması sistemi üzerinden firmaya dair tüm bilgilere ulaşım sağlamaktadır. Firmaların içerisinde yer alan departmanların her birinin çalışma alanı farklıdır. Bu yüzden, bu sistem sayesinde tüm departmanların aynı sistem içerisinde bir araya getirilmesi mümkün hale gelmektedir. Günümüzde, tüm şirketler tarafından kullanılan ERP sistemi; veri kaydı ve veri analizini daha kolay hale getirmektedir. ERP’nin yaygın olarak kullanılmasının sebeplerinden birisi de, müşterilerin gönderdiği siparişlerin hazırlanma sürecidir. Bu süreç, sipariş almakla başlar. Siparişin hazırlanması, paketlenmesi, depolanması ve gönderilmesi süreçlerinin tamamlanmasının ardından ERP sistemine detaylı bilgi girilir. Bu sayede, hazır hale gelen ürüne dair tüm bilgilere rahatlıkla erişilir. ERP sistemi firma içerisindeki iş akışının düzenlenmesini sağlar. ERP sisteminin kullanılma oranının artması sağlanır. ERP sisteminin kullanılma amaçlarından biri, stok kontrolünü arttırmaktır. Ürün veya hizmet üreten firmalar, depolama kısmına büyük önem verirler. Üretilen malların kaydı düzenli olarak yapılmaktadır. Bu sayede, düzenli aralıklarla stok kontrolü ve takibi yapılır. ERP sistemleri kullanılarak üretilen ürünlerin kayıtları, direkt olarak sistem üzerinden yapılmaktadır. Bu durum, stok kontrollerinin tamamlanmasına yardımcı olacaktır.

Benzer Yazı:  Bulut Teknoloji Online ERP

Firmalar ERP sistemi ile lojistik, tedarik, imalat gibi süreçlerinin standardizasyonunu arttırmak hedeflemektedir. ERP sistemi sayesinde tedarik edilen, sevk edilen, üretimi tamamlanan tüm ürünler sisteme kayıt edilmektedir. Firma, kayıt bilgilerine istediği zaman ulaşmaktadır. Firmada tek bir sistemin kullanılmasından dolayı firmanın yaptığı tüm işlemler, firma adına direkt olarak sisteme kaydedilmektedir. Bu durum sayesinde kurumsal kaynak planlamasının firma için önemi artmaktadır. ERP sistemleri sayesinde firmalardaki iletişim gücü artmakla beraber zamandan ve emekten büyük ölçüde tasarruf edilmektedir. Firmaların ERP sistemlerini kullanmasının amaçları bu şekilde olmakla beraber yakın gelecekte ERP sistemlerinin daha da önemli hale geleceğinden bahsedilebilir. Erp Sistemleri üreten Dia Yazılım hakkında bilgi almak için tıklayınız.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir