Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Istihdam 2

KKDF (kaynak kullanımı destekleme fonu) tüzel veya gerçek kişi konusunda herhangi bir ayrım gösterilmeden, vadeli ithalat türleri ve krediler için alınan bir fondur. 1988 yılında uygulanmaya konulan bu sistem 2002 yılına kadar Merkez Bankası tarafından takip edilmiştir. Bu yıldan sonra ise Maliye Bakanlığına devredilmiştir.

KKDF kesintisi yurt içinde ve yurt dışında kredi kullanan ve ithalat yapanlardan alınıyor. Kesintinin yapıldığı işlemler ise şu şekildedir:

  • Yurt içinde bulunan bankalardan kullanılan tüketici kredileri
  • Türkiye’de yaşayan kişilerin yurt dışından aldıkları krediler
  • Vadeli ithalat işlemleri

Bize 0850 885 06 36 telefon numarasını arayarak yada iletişim formunu doldurarak ulaşabilirsiniz.

Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Nasıl Hesaplanır?

Tahsilat Sureci Nasil Hizlandirilir

KDFF hesabının yapılması için belirli adımlara uymak gerekecektir. İlk olarak yapılması gereken şey bankanın resmi internet sitesi üzerinde bulunan ödeme planlarını incelemektir. Bu planların alt kısmında bankalar tarafından belirlenen KKDF ve BSMV tutarlarının yazılı olduğunu görebilirsiniz. Aylık oranları öğrenerek bu tutarın hesaplama işlemine geçebilirsiniz. Kaynak kullanımı destekleme fonunu hesaplamak için banka tarafından tahsil edilecek aylık faiz oranını baz almanız gerekir. Bu faiz oranının yüzde 15 oranını bulmalısınız. Yüzde 15’lik bu kısım Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu için ilgili tutarı verecektir. Örnek olarak 24 ay vade üzerinden yüzde 1.41 faiz oranında 10 bin TL tutarında bir kredi aldığınızı varsayarsak, bunu 510 TL aylık ödeme planı üzerinden yaparsınız. Bu durumda aylık olarak yapılması gereken faiz ödemesi 141 TL olacaktır. 141 TL’nin yüzde 15’inin 21,15 olduğunu buradan bulabiliriz. Bu durumda KDFF için ödemeniz gereken tutar ilk ay 21,15 olacaktır.

Benzer Yazı:  Tahsilat Sürecinizi Hızlandıracak Dört Adım

İkinci ay ödemesinde de ise bu faiz oranının değiştiğini görebilirsiniz. Aynı şekilde KDDF ve BSMV tutarlarında belirli bir değişiklik olacaktır. Buna bağlı olarak ikinci ayın sonunda yapmanız gereken KDFF ödemesi 20,43 TL olarak belirlenir. Üçüncü ayda ise bu tutar değişerek 19,69 TL olacaktır. Aylık taksit tutarı üzerinden bu oranın tahsil edileceğini belirtmek doğru olur.

100 bin TL tutarında kredi alan bir kişinin ise, faizli olarak ödeyeceği toplam geri ödeme 150 bin TL olursa, bununda aynı şekilde yüzde 15’i üzerinden KKDF ödemesi yapması gerekecektir. Kredi tutarı yükseldiğinde, KKDF oranının da yükseleceğini belirtmek gerekir. Geri ödemeye önemli bir etki ettiğinden dolayı bu hesaplamaların doğru bir şekilde yapılması önemli bir konudur.

Hangi Kredi Türü İçin KKDF Ödemesi Yaparım?

KKDF ödemesi hesaplaması yapacak bireyler özellikle hangi tür kredi aldığında bu masraf türünün ortaya çıkacağını merak ediyor. Sadece belirli kredi türlerine özel olarak bu masrafın ortaya çıktığını söylemek doğru olacaktır. Konut kredisinde KKDF ödemelerinin yapılması söz konusu olmayıp, sadece ihtiyaç ve taşıt kredilerinde ödeme yapmanız gerekecektir. Aylık olarak yapılacak tahsilat üzerinden bu tutarda alınır. Yani eğer banka üzerinden konut kredisi almayı düşünüyorsanız, ekstra olarak KKDF ödemesi yapmanızı gerektirecek bir durum bulunmaz.

Diğer KKDF Alınacak Yerler

Kaynak kullanımı destekleme fonu kredilerin haricinde kredi kartları içinde yapılan bir ödemedir. Ancak bunun için kredi kartı kullanıcısının aylık ödemeleri geciktirmiş olması lazımdır. Yani kredi kartı ödemelerinin gecikmesinden kaynaklı oluşan faize ek olarak bu tutarda tahsil edilir. Bu şekilde banka tarafından belirlenen oranlara bağlı olarak, gecikme yaşanılan aylarda faize ek olarak bu tutarı ödersiniz. Bu oranlarda yine bankanın kendi resmi internet sitesi üzerinden kontrol edilebilecek verilerdir. Bu tutarları öğrenerek gerekli olan hesaplamayı yüzde hesabıyla yapabilirsiniz. Bu tutar size gecikmelerden kaynaklı ödemeniz gereken ek tutarı da bildirmiş olacaktır.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir