ERP’nin Şirketler İçin Avantajları Nelerdir?

Erp

ERP Sisteminin Tanımı

Erp sisteminin avantajlarında bahsetmeden önce kısaca Erp Sisteminin ne olduğundan bahsedelim. İşletmelerin stratejik yönetim aracı olan Erp (Enterprise Resource Planning) , dilimize Kurumsal Kaynak Planlama (KKP) olarak çevrilmiştir. Çoklu-modül uygulamalı yazılımla destekli ve işletmelerin faaliyetlerini yürütme konusunda yardımcı olan endüstri terimi şeklinde tanımlanabilir.

ERP Sisteminin Amacı

Sistemin ana amacı; İşletmeni yürüttüğü tüm faaliyetlerin birbiriyle uyum içinde yürütülmesinin sağlanmasıdır. 

ERP sistemini meydana getiren 3 önemli bileşen bulunmaktadır. Bunların ilk ve en önemlisi “kurumsallık” kavramıdır. İşletmenin işlerinin yürütülmesi (alım-satım, mali işler) ve fonksiyonlarının takip edilmesini ( maliyet, nakit akışı vs.) organizasyon şemasında yerine getiren kişiler, ERP sistemini kullanacak anahtar isimler olarak anlatılabilir. Kısaca ERP içi yetkilendirmeler vasıtasıyla, işletmeler kurumsallaşabilmektedir. 

ERP Sisteminin Çalışanlar Üzerindeki Etkileri

Günümüzde iş sektöründe yer alan gençliğin, sıklıkla iş değişikliği yapmak istemesi rehber programların aktif kullanılması nedenlerinden biridir. Bu sayede, çalışanların işletmeye adaptasyon süreleri kısalacak ve bireylerin hangi birimlerde faydalı olabilecekleri de saptanabilecektir. Burada en sağlıklı yöntem, ERP akışı üzerinden eğitimin verilmesidir. Çalışanların firma içinde eş güdümlü olarak hareket edebilmeleri, bu sistem sayesinde kolaylıkla yerine getirilebilir. Mesajlaşma, telefonlaşma gibi iletişim mecburiyetlerinin ortadan kalkması sağlanacağı için, birimler verimli ve aktif şekilde değerlendirilebilecektir. Çünkü aranılan her bilgiye güncel şekilde, sistem üzerinden ulaşılması mümkündür.

ERP’nin Şirketler İçin Avantajları Nelerdir

  • İşletmenin piyasa içinde ortaya çıkabilecek herhangi bir tehdide ve fırsata karşı her an hazırlıklı olmasını sağlar.
  • Stok yönetim ve denetiminin etkin şekilde yürütülmesi, stok maliyetlerinin düşürülebilmesine olanak oluşturur.
  • Bazı bölge veya iş yerleri arasında köprü meydana getirerek, verimi artırır. İşçilik, bilgi akışı, malzeme yardımı, makine kullanımı, üretim ve dağıtım aşamalarında yardımlaşma sayabileceğimiz örnekler arasındadır.
  • Gerek maliyet, gerekse kar-zarar hesaplamalarını gerçek zamanlı şekilde hesaplayarak, doğru analiz saptamalarının yapılabilmesine olanak tanır.
  • Piyasada oluşan ani değişimli üretim koşullarında, işletmeyi hazırlıklı tutar. Söz konusu konuda hızlı hareket etme kabiliyeti sağlanması, rekabet gücünü arttırır.
  • Bazı örnek senaryo üretimleriyle (simülasyon) oluşabilecek sonuçlar üzerinde tahlil yapılmasına olanak verir.
  • Müşteri portföyündeki taleplere göre, mevcut hizmet seviyelerinin arttırılmasına ve memnuniyetin yükseltilmesine yardımcı olur.
  • Erp programı ve Erp yazılımları; işletme, birim hatta ülke faaliyetleri bazında, merkezi bir koordinasyon sağlayarak, oluşabilecek sınırların yok edilmesine imkân tanır. Bu sayede, bir işletme yöneticisi yurt dışındaki firmanın tüm çalışmalarını kolaylıkla takip edebilir.
  • ERP sistemi müşterilere de büyük kolaylık sağlamaktadır. İnternet vasıtasıyla, tek bir birimi arayarak sipariş veren firma, sipariş eline ulaşana kadar, takibini yapabilir. Organizasyon boyutunda standartlaşan sistem, bilgiye her yerden ulaşımı mümkün kılar.
  • ERP sistemi, organizasyonu bütünleştirmesinin yanı sıra, etkin şekilde işlevlerini sürdürmek isteyen birimlere de bilgi akışı sağlar. Böylelikle, üretim ve satış odaklı kararlar alınacağı zaman, gereken süre verimli şekilde değerlendirilebilir. İşleri hızlandıracak bu verimlilik, gelire de doğrudan yansır.
  • ERP sistemi sayesinde, bütünleştirilmiş bilgiye ulaşılması, kaynakların etkin şekilde kullanılmasına yardımcı olur. Buda az kaynakla, daha çok katma değer anlamına gelmektedir. ,
  • Bu sistem, en doğru ve tutarlı raporların otomatik şekilde hazırlanmasını gerçekleştirmektedir.
  • Hazır şekilde sistemde bulunan bilgi, gerçek zamanda kullanıcıya ulaşım imkânı sağlar. Oldukça pratik olan bu yöntemle, zamandan tasarruf elde edilebilir.
  • ERP Sistemi ana amaçlarından biri olarak, maliyet azaltılması fikri güdülmektedir.
  • En doğru ve güncel bilgiye, mümkün olan en kısa sürede ulaşılabilmesi; iş sektöründe işletmenin hızlı reaksiyon göstermesine neden olur.
  • Envanter kontrollerinin yapılması ve arz-talep dengesinin oturtulması mevcut sistemle kolaylaşmaktadır. 
Benzer Yazı:  ERP Programının Amacı Nedir?
İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir