Stok Kartı Nedir? Stok Kartı Nasıl Tanımlanır?

stok kart
stok kartı

Stok Kartı Hakkındaki Merak Ettikleriniz Burada!

Stok Kartı Nedir? Stok Kartı Nasıl Tanımlanır?

Stok kartı bir ticari işletmenin aldığı veya sattığı hizmetleri ifade eden ürün, hammadde ve yarı mamullere denir. Stok kartları muhasebe ya da erp gibi yazılım programlarında kullanılır. “ERP Programı nedir?” Başlıklı makalemizden faydalanın. Bu stok kartları kartlar erp programları ve muhasebe programları çok yaygın değilken ya da henüz yokken fiziksel olarak elle tutulur kartlara tanımlanarak stokların takip edilmesi sağlanırdı. Muhasebe, erp, stok takip programı gibi stok takibi yapılan yazılımların yaptığı stok takibi işlemi bu kartlarla manuel olarak yapılarak stok takibi gerçekleştirilirdi.

Stok Kartında Neler Bulunur?

Olmazsa olmaz tabi ki her stok bir stok koduna ve isme sahiptir. “Stok Kodu Nedir ve Stok Kodu Nasıl Tanımlanır?” başlıklı yazımızdan faydalanabilirsiniz. Bu stok kodları üzerinden bir malın tüm hareketleri veri tabanı içerisinde takip edilir. Bunun dışında özellikle dış ticaret yapan firmaların kullanmasının zorunlu olduğu GTIP Kodu, en, boy, yükseklik gibi zorunlu alanlar bulunmaktadır. Bakınız: “GTIP Kodu Nedir? Ne İçin Kullanılır?”. Bunun dışında bir stok kartında stok alt ve üst grupları, marka, barkod ve kare kod numaraları, üreticileri gibi bir çok veri yer almaktadır. Bunun dışında stok takip programlarında ihtiyaca göre özelleştirebileceğiniz fazladan alanlar da yer alabilir.

Stok Kartı Nasıl Tanımlanır?

İdeal bir stok kartı bir malın tüm özelliklerini içermelidir. Sanal da olsa bir malı ne kadar detayda tanımlarsanız onu o kadar iyi kullanıcılara ifade edersiniz. Örneğin bir malın markası mutlaka tanımlanmalıdır. Malı daha iyi ifade edebilmek için gruplar yapılmalıdır. Yine örnek olarak bilişim ürünleri satıyorsanız, HP marka i7 işlemcili, 4gb ram kapasiteli, siyah 17 inç bir laptop sattığınızı düşünelim. Bu ürünün üst grubu bilgisayar ürünleri olmalıdır. Grubu ise taşınabilir bilgisayar ürünleri olmalıdır. Alt grubu da laptop olarak tanımlanarak çok kolay bir şekilde ayrıştırma yapılabilir. Stok kartlarında renk alanına ilgili renk tanımlaması yapılabilir. Genellikle ERP ve Muhasebe Programlarında istediğiniz kadar alan tanımlaması yapılabilir. Bu sayede i7 işlemci tipi, 4 gb ram kapasitesi ve 17 inç ekran boyutu stok kartlarına tanımlanabilir. Altta dia erp yazılımına ait stok takip programında nasıl stok kartı oluşturabileceğiniz yer almaktadır. Ayrıca linkten stok takip programı arayanlar stok takip modülümüze ulaşabilirler.

Benzer Yazı:  Stok ve Depo Kurgusu Nasıl Yapılmalıdır?

 

Stok Kartı Örneği Videosu:

İçeriği Oyla

Popüler Videolar

DİA Erp Demo

Hemen ücretsiz dene