Depo Yönetim Sistemi Nedir
Genel bir tanımla depo yönetim sistemi, işletmelerin operasyonel süreçlerinin bütününü mobil şekilde yönetilmesini mümkün kılan bir çözüm yoludur. Söz konusu süreçler; mal kabulden itibaren, sayım, depo yönetimi, sevkiyatlar, palet-kutu olarak sıralanabilir.
Mevcut sistemde, el terminalleriyle anlık bilgilerin kayıtları tutulmaktadır. İhtiyaç duyulan bilgiler sistemden okunduğu gibi, diğer taraftan operasyonda günlük olarak yapılan işlemlerin tümü sisteme yine anlık olarak aktarılmaktadır. Bu durum, el terminallerinde meydana gelebilecek işletimsel ve donanımsal hata ve veri kayıplarını engellemektedir. Okunulan bilgilerin kesinliği mevcuttur. Ayrıca bilgilerin anlık girilmesi de, işletmedeki departmanların işlerini zamanında yürütebilmelerine olanak sağlamaktadır.
Bize 0850 885 06 36 telefon numarasını arayarak yada iletişim formunu doldurarak ulaşabilirsiniz.
ERP’nin Depo Yönetimindeki Yeri
ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) adı verilen sistemlerde, işletmelere depo yönetimiyle ilgili bir takım olanaklar sunmaktadır. Depo ile ilgili ayrıntılı tanımlar (raf, konteyner, yer vs.) yapılabilmesi, eldeki stokların mevcut bu yerlere konulabilmesi, mal alımlarında stokların yer takibi ve miktar ölçüleri söz konusu sistemle gerçekleştirilebilmektedir. Bunun yanı sıra, işletmenin birden fazla deposunun olduğu durumlarda, sıraladığımız işlemler her bir depo için ayrı olarak takip edilebilir. Fakat depolar büyüyüp, işlemler karmaşık hale gelmeye başlayınca, ERP bünyesindeki depo yönetim işlevleri ihtiyaç duyulan desteğe karşılık verememeye başlamaktadır.
Stok programı, stok takip programı, depo programı da depo yönetimiyle ilgili yararlanılan yöntemler arasında bulunmaktadır.
Depo Yönetim Sisteminin (WMS) Faydaları
- Mal alımı Takibi
- Envanter Takibi
- Verimlilik
- İş Gücünden Tasarruf
- Belge Hazırlama ve Görünürlüğünde Kolaylık
- Nakliye ve Toplamada Verimlilik
- Gelişmiş Müşteri Hizmeti
- İzlemede Şeffaflık
- Düzenli Raporlamada Kolaylık
Depo Yönetim Sisteminde (WMS) Dikkat Edilmesi Gerekenler
- İşletmeler birbirinden farklı amaçlarla kurulmaktadır. Depo Yönetim Sistemleri, bu açıdan farklı işlevlere sahip şekilde oluşturulmuştur. Firmalar seçimlerinde, verimliliklerini arttıracak doğru sistemi tercih ederken özen göstermelidir.
- Büyük ve küçük depoların ihtiyaç duydukları sistemler birbirinden farklıdır. Büyük depolar faaliyet ve işlerinin fazlalığı nedeniyle, ayrıntılı sistemlere ihtiyaç duyarlar. Deponun büyük olması, seyahat masrafını etkileyeceği için, detaylı izlemeler gerektirmektedir.
- Müşterilerinize kalite hizmet sunabilmek ve memnuniyetlerini arttırabilmek için, gereksinimleri karşılayabilen Depo Yönetim Sisteminin seçilebilmesi önemlidir.
- Doğru WMS tercihi yapılırken, maliyetlerle işlevler arasında dengeyi tutturabilmek gerekir. Önemli olan, ihtiyaç duyduğunuz ve verimliliğinizi arttıracak sistemi bulup, kullanmanızdır.
Stok Yönetiminin İşletme İçin Önemi Nedir?
Bir işletmenin başarıya ulaşabilmesi; düzenli bir sistemle, işleyişini devam ettirebilmesiyle mümkün olmaktadır. Normal ve ticaret işletmeleri içinde durum aynıdır ve sorunsuz akış sağlanabilmelidir. Bir işletmenin kurulmasından ziyade uzun vadede düzgün şekilde idaresinin yapılması önemlidir. Pazarlamaya dikkat edilirken, stoklarının takibine yeterli özeni göstermeyen işletmeler, müşterileriyle yaşayabilecekleri stoklardan kaynaklanan bir sorunda, itibarlarının zedelenmesine sebep olurlar. Bu açıdan stok yönetimi yapmak, işletmeler için en az pazarlama birimi kadar özen isteyen bir takiptir.
“Stok ve Depo Yönetimi Yapan Yazılımlar Ne İşe Yarar? Avantajları Nelerdir?” ve “Depoda Stok Fazlalıklarının Başlıca Nedenleri Nelerdir?” blog yazılarımızdan faydalanabilirsiniz.