Cari Kod Nedir? Cari Kod Nasıl Tanımlanır?

Pos Cihazı Başvuru

Bu yazımızda “cari kod nedir?” ve “cari kod nasıl tanımlanır?” konularını işleyeceğiz. Genel muhasebe kodlarıyla cari kod ilişki nedir ve bu bağlantı nasıl sağlanmalıdır?

Cari Kod Nedir?

Cari kod bir muhasebe terimidir. Muhasebe işlemlerinde hesabı tutulan her cari karta bir özel kod verilir. Bu koda Cari Kod denirCari Kart nedir? Yazılı makalemize buradan ulaşabilirsiniz. Fatura, irsaliye, çek, senet, banka işlemleri gibi ön muhaebe ve sipariş, teklif, tahsilat, tediye işlemlerinin hepsi bu cari kodlar üzerinden işlem yapılan tüzel ya da gerçek kişilerin hesaplarına işlenir. Böylelikle ERP Sisteminde ya da Ön Muhasebe Programlarında tüzel ya da gerçek kişilerin tüm alacak verecek hesapları bu cari kodlar üzerinden takip edilir. ERP Nedir? yazımızı okumak için tıklayınız. Nasıl her TC vatandaşının benzersiz bir TC kimlik numarası varsa, bir firmada alış veriş yaptığı ya da her hangi bir ilişkisinin bulunduğu kişi ya da kuruluşun bir cari kodu vardır.

Cari Kod Nasıl Tanımlanır? Genel Muhasebe Kodlarıyla İlişki Nasıl Olmalıdır?

Bu kod carilere “001”,”002”,”003” şeklinde verilebileceği gibi anlam, kavrama ve filtreleme açısından kolaylık sağlaması için gruplara ayırarak da verilebilir. Örneğin satıcılar(tedarikçiler) “S” ile başlar, alıcılar(müşteriler) “A” ile başlar şeklinde bir kuralla “S-001”, “A-001” şeklinde de olabilir. Biraz daha gruplandırmayı detaylandırırsak Ankara İlindeki satıcılar “S06-001” ve İstanbul İlindeki alıcılar “A34-001” şeklinde başlatılabilir. Ama yaygın kullanım ve genel muhasebe kodlarıyla eşleştirme kolaylığı açısından başına muhasebe kodu getirilerek verilen kodlama sistemi daha verimli olacaktır. Genel muhasebe kodlarında satıcılar “320” ve alıcılar “120” ile başlar. Bu durumda satıcı cariler için kod “320-001” ve alıcı cariler için kod “120-001” ile başlatılabilir. Böylelikle genel muhasebe bağlantılarının kolaylığı ve anlam bütünlüğü sağlanmış olur. İstenirse cari kodda hem genel muhasebe kodları hem de istenilen belirli filtreler de kullanılabilir. Örneğin Ankara İlindeki Satıcılar “320-06-001” ile başlar denilebilir. Ya da Ankara ilindeki perakende müşterilerim “120-06-01-001” ve Ankara İlindeki bayi müşterilerim “120-06-02-001” ile başlar denilebilir. Böylelikle hem kolayca müşterilerinizi diğer carilerden ayırabilir ve bölgelerine, sınıflarına göre filtreleyebilirsiniz hem de muhasebe kodları ile anlam bütünlüğü sağlamış olursunuz.

Benzer Yazı:  E Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır? - 2024 Güncel

Cari Kodu ve Cari Kart Nasıl Tanımlanır:

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir