Faturalandırılması gereken ürün veya hizmetlerin takibi, müşteriye ilişkin mali detay kayıtlarının tutulmuş olduğu yazılımlara, muhasebe programı denir. Günümüzde kullanılan modern muhasebe programı yazılımları ile işletmeler muhasebe işlemlerini daha kolay yapmaktadır. Bütün ihtiyaçların karşılanması amacıyla her işletme için özel olarak üretilen özel yazılım programları da mevcuttur.
En çok kullanılan muhasebe programları hakkındaki yazımıza bu linkten ulaşabilirsiniz.
Birçok işletme, gelir giderlerin takibinin yapılması, alım satım gücünün bilinmesi, ödenecek vergilerden haberdar olunmasından dolayı şirket muhasebesini tutmak zorundadır. Bir işletme veya firmanın, fil, dekont, fatura ve makbuz gibi evrakların sürekli toplanması, işlenmesi ve takip edilmesi için gerekli olan muhasebe süreci, küçük ölçekli firmalar için bu şekilde yapılsa da büyük ölçekli ve hacmi yüksek olan işletmelerde muhasebe işlemine geleneksel yöntemlerle devam etmek oldukça zorlu bir süreçtir.
Muhasebe Programı Çeşitleri Nelerdir?
Farklı ihtiyaçlar doğrultusunda özenle hazırlanan muhasebe programları, her işletme için farklı olacak şekilde tasarlanmıştır. Bazı programlar, hemen hemen her ölçekteki işletmelerin kısıtlı muhasebe ihtiyacını karşılarken, bazı programlar ise daha kapsamlı özellikler sunmaktadır. Bu nedenle muhasebe yazılımı hakkında detaylı bilgiye sahip olmanız, daha kolay seçim yapmanızı sağlar. Aşağıda bulunan muhasebe programları ile ihtiyacınız doğrultusunda bir program seçebilir ve kendi işletmenize özel muhasebe programı yazılımı tasarlayabilirsiniz.
Neredeyse bütün işletmelerin muhasebe ihtiyacı aynı görünse de kimi zaman işletmeler yazılımlarında bazı özelliklerin bulunmasını ister. Bu özellikler, hazır paket halinde satışa sunulan muhasebe programlarında bulunmadığı için çoğu zaman özel bir yazılımın hazırlanması gerekmektedir. Muhasebe programı fiyatları, paket içerisinde bulunan özellik ve hizmetlere göre değişiklik gösterir.
Ön Muhasebe Programları
Bir işletme veya firmanın, gelir-gider ve cari hesaplarının takibinin yapıldığı kısıtlı özelliklere sahip olan programlardır. Bu programların bazıları web tabanlı bazıları ise masaüstü uyumlu olan programlardır. En fazla kullanılan muhasebe programları çeşitlerinden biri olmasından dolayı ön muhasebe programının ücretli ve ücretsiz sürümleri mevcuttur.
Ticari ve Mali Müşavir Muhasebe Programları
Ön muhasebe programlarına göre daha kapsamlı özelliklere sahip olan Ticari ve Mali Müşavir Muhasebe Programları, ek paketler ve modülerler ile geliştirilir. Bu programlar, ön muhasebe programlarında bulunmayan beyanname, genel muhasebe, bordro, defter ve BA-BS gibi detayları kapsayan ek özelliklere sahiptir.
ERP Muhasebe Programları
Bir işletmenin muhasebe ihtiyaçları dışında satış, üretim ve insan kaynakları gibi bütün takip ihtiyacını kapsamlı olarak karşılamak için ihtiyaç duyduğu ERP (Enterprise Resource Planning) ya da Kurumsal Kaynak Planlaması programlarıdır.
Özel Muhasebe Programları
İşletmenin ihtiyacını karşılayacak şekilde özel olarak sıfırdan tasarlanan muhasebe programlarının geneline denir. Bazı sektörlerde hizmet veren firmaların ihtiyaçlarını etkili ve pratik bir şekilde karşılamak amacıyla tercih edilen muhasebe programıdır.
En Çok Kullanılan Muhasebe Programları
Her işletme kendine uygun olan bir muhasebe programına ihtiyaç duyar. Kendi işletmenize uygun olan muhasebe programını belirlemek için ilk olarak hangi muhasebe programına karar vermeniz gerekir. Karar verme aşamasında kullanmak istediğiniz yazılımın, bütün ihtiyaçlarınızı karşılayacağından emin olmanız önemlidir. Muhasebe programı seçimi yaparken, aşağıda bulunan programları göz önüne alarak, buna göre bir seçim yapabilirsiniz.