Tasfiye herhangi bir nedene bağlı olarak şirket faaliyetlerine son verilmesi durumudur. Tasfiye durumda olan şirket, tasfiye sonuna kadar tüzel kişilik varlığını korur. Ve bu süreç içinde “tasfiye halinde” ibaresini alır. Tasfiye durumunda olan şirketin gerekli temsili de memurlar ile birlikte gerçekleştirilmiş olur. Şirket kapatma konusu temel olarak tasfiyeli ve tasfiyesiz olmak üzere ikiye ayrılmış durumdadır.
Tasfiyeli Şirket Kapatma Nedir?
En kolay şekilde kapanan işletme türü şahıs işletmeleri olarak ön plana çıkar. Tasfiye halinde olacak şirketin, bu durumu vergi dairelerine ve ticaret sicil müdürlüklerine bildirmesi gerekecektir. Bu işlem sırasında Ticaret Sicil işletme müdürlüğüne tasfiye ve feshedilme belgesi verilmesi sağlanmış olur. Tasfiyenin tescil ettirildiği bu tarih, tasfiyenin başlangıç tarihi olarak alınır. Ticaret Sicil Müdürlüğüne yapılan bu bildirimle, aynı zamanda mal beyanı bilgileri de ilgili birime iletilmek zorundadır.
Bu bildirimlerin tümünün onaylanması halinde, şirket tarafından iletilen tasfiye isteğinin onaylanması, Ticaret sicil gazetesinde yayınlanmasından sonra gelişir. Bu gazetede yayınlanan istek ile birlikte, şirketler dilerlerse 1 yıllık süre boyunca rutin işlemlere devam edebilirler. Ancak bu dönem içinde yalnızca tasfiye amacıyla şirketin varlığını sürdürebilmesi söz konusu olacaktır. Tasfiyeli şirket kapatma bu şekilde olup kısa bir zaman aralığında sonuç verecek bir işlem halindedir.
Tasfiyesiz Şirket Kapatma Nedir?
Şirket kapatma yöntemlerinden biride tasfiyesiz şirket kapatma olmaktadır. Ancak bu işlemin kararı mahkeme tarafından alınır. Eğer haklı bir durum oluşmuş durumdaysa, şirketlerin tasfiyesiz olarak kapatılması mümkün bir hale gelebilir. Genel olarak şirket ortakları arasında var olan bazı anlaşmazlıklar, şirket borçlarının yüklü tutarda olması vs. gibi nedenler tasfiyesiz şirket kapatma nedenleri arasında gösterilir. Mahkemeden tasfiyesiz şirket kapatma kararı alınabilmesi için, ortakların konu hakkında herhangi bir kusur taşımaması gerekecektir. Haklı bir neden bulunması ve ortakların kusursuz konumda olması, bu konu hakkında gerekli olan kararın alınmasına neden olabilir. Tasfiyesiz şirket kapatma işlemi de, tıpkı tasfiyeli şirket kapatma işleminde olduğu gibi 1 yıl boyunca devam eder. Ancak bu sürenin uzaması şirketin borç durumuna göre değişkenlik gösterecektir. Eğer bu süre içinde şirketler mevcut borç durumunu sıfırlayamazsa, 1 yıllık sürenin uzaması söz konusu olur.
Tasfiye Sürecinden Önce Yapılması Gerekenler
Tasfiye süreci başlamadan önce bazı maddelere dikkat edilmesi tavsiye edilir. Tasfiye sürecine hazırlık için bu adımların uygulanması gerekecektir.
- Tasfiye sürecine girmeden önce hesap planlarındaki alacak durumunu kontrol ederek mümkün olduğu kadar borçlu durumdan kurtulun.
- Tasfiye sürecine girmeden önce eğer mümkün durumdaysa demirbaşları satın.
- Tasfiye sürecine girmeden önce gerekli olan giriş bilançosunu hazırlayın.
- Tasfiye işlemlerinde rol alacak tasfiye memurunun seçimini yapın. Bu kişi o dönemin sorumlusu olacaktır.
Görüldüğü üzere tasfiye işlemleri belirli bir periyoda bağlı olarak yapılır. Şirket kapatma süreci boyunca tasfiye sürdüğünden dolayı beyannamelerde verilmeye devam edecektir. Yapılacak ihmaller ise ilerleyen dönemlerde kişilerin karşısına çıkabilir. Beyannameler şirket tasfiyesinin tam anlamıyla tamamlanmasından sonraki süreçte verilir. Yani bu 1 yıl olarak belirtilen süreç olmakla birlikte, şirket borçlu durumdaysa bundan sonraki süreçte beyannamenin verilmesi söz konusu olacaktır. Yani geçen yılın bildirimleri de bu süreçten sonra verilmiş olur. Bu nedenle tasfiye aşamasından sonra herhangi bir sorun ve aksaklık çıkmaması adına, ilgili kişiler tarafından konunun takip edilmesi sağlanmalıdır. Bütün bu süreçler önemli olup, şirket kapatmanın normal ve uygun bir şekilde yapılması için belirlenen durumlar arasında gösterilmektedir.