Firmalar İçin Erp Programı

Firmalar İçin Erp Programı

Üretim kapasitenizin büyük olduğu bir firmanız olduğunu düşünün. Ürünlerinizi üretmek için hammadde firmanıza giriyor. Firmanızda onlarca çalışanınız da mevcut ve çalışanlarınız ürünlerinizi milyonlarca müşteriye ulaştırıyor. Bu kadar kapsamlı bir süreci hatasız şekilde yönetmek için firmalar Kurumsal Kaynak Planlama(ERP) yazılımları ile yönetmektedir. Aksi halde bu süreçleri yönetmek imkansızdır. Peki, Kurumsal Kaynak Planlama(ERP) nedir? Kısaca tanımlarsak Kurumsal Kaynak Planlama(ERP), firmaların her türlü kaynakların bir araya getirilerek uçtan uca yönetilmesi ve verimli yönetilmesi adına online geliştirilen uygulamalardır. İşletmelerde ortalama dört bine yakın iş süreci olduğu belirtilmektedir. Farklı departmanlardaki iş süreçlerinin birbirleriyle ilişkileri ancak Kurumsal Kaynak Planlama(ERP) ile yönetilirse istenilen sonuca anlık şekilde ulaşılabilir. Her yazılım ERP olabilir ancak günümüzde yapılan ERP projelerinin çoğunun başarısız olmaktadır. Hatta genel olarak yazılım projelerinin başarı oranı %30 civarındadır. Tabi bu %30 luk oran Amerika’da yazılan projelerdeki başarı oranıdır. Türkiye de yazılan Erp Programı tabanlı projelerin başarı oranı muhtemelen daha da düşük bir oranda olabilir. Çünkü genel eğilimimiz mevcut çalışma şeklimizi eleştirmeden, neyi niye yapmakta olduğumuzu sorgulamadan aynı şekilde yazılımda karşılığını oluşturmaktır. Yani hatalarımızı optime ederiz. Yaptığımız hatlarımızı görmezden gelip sayısal verilere doğru şekilde yansıtmayız. Tabi ERP olarak yazılan yazılımlarda hem Türkiye’de hem diğer ülkelerde mevcuttur. Kurumsal Kaynak Planlama(ERP) tanımını yukarıda kısaca anlattık. Şimdide iyi bir Kurumsal Kaynak Planlama(ERP) nasıl uyarlanır ona göz atalım.

Kurumsal Kaynak Planlama(ERP) Nasıl Uyarlanır?

ERP Yazılımı Hazırlık Aşaması

Yazılımı yapacak işletme öncelikle sistem modelleme yapmalıdır. Sistem modellemeyi kısaca tanımlarsak, ”işletme birimlerinin süreçlerini izleyerek bu süreçleri denetim altına alarak yönetimin karar aşamasında yönlendirebilecek neticeleri alan gidişatı sağlayan kurguyu yazılım üzerinde hazırlık oluşturan sistemdir.

Benzer Yazı:  Top 5 Bulut(cloud) Erp Programı - Türkiye'de Kullanılan Bulut Erp'ler

Sistem Modelleme Aşamasından Sonra

Sistem modelleme aşamasından sonra eğer işletme yazılımı geliştirmek istiyorsa gerekli çalışmaları yapmalıdır. ERP yazılım süreci yazılımı geliştirme sırasında modellemeyi yapacak personele modellemeye ait bilgiler ve eğitimler verilmelidir. Gerekli duyulması durumunda eğitimin sonunda yeterlilik sınavı yapılabilir. Bu aşamalardan sonra sonraki adım olan uyarlama aşamasına geçilir.

Uyarlama Aşaması

Anlatılan aşamalardan sonra uyarlama aşaması yapılır. Uyarlama aşamasıyla uygulamaların modellenen sisteme uygun olup olmadığı takip edilir ve sonuçlar rapor tutularak yönetime sunulur. Ortaya çıkan olumsuzluklar belirlenir ve düzeltilir. Bu süreç sistem modellemeye uygun oluncaya kadara devam eder. Sistemin modellemede uygun şekilde ilerlediğine emin olunduktan sonra sonraki aşama olan rapor hazırlanır. Analiz yapılır ve sonrasında proje hazır hale gelmiş olur. Netice olarak her yazılım programı yazılım aşamaları özveriyle yapıldığında bir ERP olabilir. Her ne kadarda yazılım aşamaları özveriyle yapılsa da bazen gözden kaçan ufak bir ayrından dolayı program çalışmaya bilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DİA'yı denemek ister misiniz?
DİA'yı denemek ister misiniz?