Seri Lot Numarası Nedir?

İş dünyasında sıkça karşılaştığımız Lot, sözlük anlamı olarak, “bölüştürmek, pay etmek, kura ile paylaştırmak” anlamlarına gelmektedir.

Lot; parti ya da grup numarası olarak kullanılır. Firmaya giren stokların bir miktarı parti ya da grup olarak tanımlanır ve giriş işlemi sırasında bu gruba izleme ve kontrol amaçlı olarak tanımlayıcı bir kod verilir. Verilen bu kod, lot ya da parti numarası olarak adlandırılır.

Muhasebe işlemleri sırasında Lot gerek üretim gerek ise üretilen ürünlerin pazara sunulması tüketiciye ulaşması ve kullanım aşamalarında giderek artan bir önem kazanmaktadır. Lot ve seri numarası takip sistemi ile ISO 9000 standartlarına uygunluk ve geriye doğru izlenebilirliği sağlamak mümkündür.

Örnek olarak bir seri lot numarasını görselde görebilirsiniz.


Bize 0850 885 06 36 telefon numarasını arayarak yada iletişim formunu doldurarak ulaşabilirsiniz.

Ticari hayatta erp programında geriye doğru izlenebilirlik büyük önem taşımakta olup, geriye doğru izlenebilirlikte satış ya da tanıtım amacıyla çıkışı yapılan her ürünün veya ticari malın hangi üretim emrine dayalı olarak üretildiği, bu malların üretiminde hangi ham madde ve/veya yarı mamullerin kullanıldığı, kullanılan bu mamullerin hangi tarihte alındıkları önemlidir.

Muhasebe yazılımında geriye doğru izlenilebilirlik ticari hayatta önümüze çıkması muhtemel risklerin önceden öngörülmesinin ve bu risklere karşı önlemlerin alınmasını sağlamaktadır. Üretim programında bu takibin yapılması, mamulün hatalı çıkması ve hatanın kullanılan ham maddeden kaynaklandığının belirlenmesi durumunda, aynı partideki ham maddelerin hangi mamullerin üretiminde kullanıldığını belirlemek açısından önemlidir. Bu ham madde kullanılarak üretilen diğer mamullerin belirlenmesi ve önlem alınması kolaylaşır.

Geriye doğru izlenebilirlikte, öncelikle mal girişi sırasında her stok hareketine bir parti veya seri numarası verilir. Stoka ait çıkış işlemleri verilen bu numaraya göre yapılır. Ayrıca üretimden giriş fişindeki parti numarasına bakılarak, mamulün hangi üretim emri ile üretildiği belirlenir. Tüm bu işlemler Lot ve seri numarası takibi olarak adlandırılır.

Benzer Yazı:  Puantaj Nedir?

DİA Üretim yönetimi yazılımı ile zamandan ve maliyetlerinizinden tasarruf edebilirsiniz.

Seri numarası ise firmaya giren stokların her biri için giriş işlemi sırasında izleme ve kontrol amaçlı olarak verilen tanımlayıcı koddur.

Garanti takip işlemlerinin yapılmasında seri no ciddi önem arz etmektedir. Gelişen teknoloji ile kare kod uygulamalarında ürünlerin tüm bilgilerinin saklandığı kare kodlar üretim planlamayı kolaylaştıran uygulamalardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DİA'yı denemek ister misiniz?
DİA'yı denemek ister misiniz?