Fatura Hakkında Bilinmesi Gereken Temel Bilgiler

Fatura Hakkında Bilinmesi Gereken Temel Bilgiler

Bir işletme kurulmasının ardından, gelir elde etmeye başlamasıyla birlikte, verdikleri hizmet karşılığında fatura kesmeye başlamak zorundadır. Bizde size alt başlıklar halinde, “Fatura Hakkında Bilinmesi Gereken Temel Bilgiler” nelerdir derlemek ve konu hakkında sizi aydınlatmak istedik. 

 

 

Fatura Nedir?

Teorik tanımıyla fatura; bir işletmenin verdiği hizmet veya sattığı mal karşılığında, müşterisine borç tutarı kadar, düzenlediği ticari vesikadır.

Fatura Neden Kesilir?

Ülkemiz sınırları içinde, maliye bakanlığının koyduğu kurallar çerçevesine uyulma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu kurallardan biride; gerek Şirket, gerekse Kurumların kayıtlarda yer alan belgelerinin, türü-numarası gibi bilgilerinin yazma zorunluluğudur. Fatura; en önemli ticari belgeler arasında yer almaktadır. Vergi Usul Kanunu’muzda, vergi hukuku açısından düzenlenecek belgelerin niteliği tanımlanmıştır. Yine Muhasebe kurallarınca; ticari bir iş yerinin devlete gösterdiği her bilgi ve belgeyi gerçeği yansıtır şekilde ve kurallar çerçevesinde düzenleme mecburiyeti bulunmaktadır. Fatura kesmek için muhasebe yazılımı ya da erp programı da kullanabilirsiniz.

Fatura Kesmek Zorunlu mudur?

Maddeler halinde sıralarsak; Öncelikle birinci ve ikinci sınıf tüccarlar olmak üzere, gelirini basit usulde gösteren ve defter tutma zorunluluğu bulunan çiftçiler, ticari ilişkilerinde şu işletmelere fatura kesmek ve fatura istemeye zorunludur. 

• Şirket ve şahıs işletmesi gibi birinci ve ikinci sınıf tüccarlar 
• Avukat ve doktor gibi serbest meslek erbapları 
• Berber gibi, kazancını basit usulde tespit eden tüccarlar 
• Defter tutma zorunluluğu bulunan çiftçiler 
• Seyyar satıcılar gibi, vergi muafiyeti olan esnaflar 

Faturada Bulunması Gereken Zorunlu Alanlar Nelerdir?

“Fatura” ibaresinin olması 
Faturanın düzenlendiği tarih, sıra ve seri numarası 
• Maliye Bakanlığı mührünün bulunması veya Maliye Bakanlığının noter tasdikiyle düzenlenmiş mühür şekli 
Faturayı düzenleyen kişinin; ismi, varsa ticaret unvanı, iş yerinin adresi, bağlı bulunduğu vergi dairesinin adı ve kayıtlı olduğu hesap numarası 
• Satılan malın veya verilen hizmetin türü, miktarı, birim ederi ve tutar 
• Satışı gerçekleştirilen malın teslim tarih ve irsaliye numarası 
• Kaşe ve imza bölümlerinin doldurulması. 

Benzer Yazı:  Üretim Maliyetleri Hesaplama Yöntemi

Fatura Düzenlemesi Nasıl Olmalıdır?

Fatura düzenlenirken, seri numarası kısmına dikkat etmek çok önemlidir. Fatura cildi içinde, kesilen bir faturanın ardından 3 yaprak atlanarak devam edilemez. Böyle bir hata yapıldığı takdirde, boş sayfaların iptal edilme mecburiyeti bulunmaktadır. 

Bir faturanın; satılan mal veya verilen hizmet işlemi gerçekleşmesinden sonra, en geç 7 gün içinde hazırlanma zorunluluğu vardır. Düzenlenen fatura, silinemeyecek bir mürekkepli kalemle hazırlanmalıdır. Tarih ve saat bilgilerinin yazılması gereklidir. Saat yazılması, düzen açısından oldukça önemlidir. Yine faturanın, muhasebecinin işini kolaylaştırmak için, anlaşılır ve okunaklı doldurulması şarttır. 

E faturaya geçerek fatura süreçlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. E fatura hakkında detaylı bilgi almak için “E-Fatura Nedir” başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.
Fatura kesmek için kullanışlı ve ekonomik bir ön muhasebe yazılımı için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DİA'yı denemek ister misiniz?
DİA'yı denemek ister misiniz?